Verden

Flere terrorangrep i Paris

Sju angrep og tre eksplosjoner i Paris. Angrep mot rockekonsert, kafé, kjøpesenter og kjente kunstmuseum. Minst 128 mennesker er drept.

Bilde 1 av 2

Av NTB, Kristin Fredriksen og David Stenerud

Fredag kveld ble en av de blodigste i fransk moderne historie, da en av Europas mest dødlige terrorangrep utspilte seg i gater, på konsert og kafé. Tilsammen foregikk simultane terrorangrep sju steder i Paris fra like etter klokken 22 fredag, og det ble brukt tunge skytevåpen og bomber. 129 personer er bekreftet drept og 99 er kritisk såret etter terrorangrepet i Paris, ifølge franske myndigheter. De minst åtte angriperne som ble drept, er ikke med i oversikten. I alt ble rundt 180 personer såret. Mens NTB melder at 352 personer er såret, er situasjonen kritisk for 99 personer.

Alle angriperne som er kjent for politiet, hadde eksplosiver festet til kroppen.

Ifølge enkelte medier ble over 150 mennesker drept i angrepene, som rammet mennesker på seks ulike steder i Paris.

KOMMENTAR: Terroren i Paris: Et angrep på oss alle (Mode Steinkjer)

Ifølge TV-kanalen er minst 140 personer drept i tilsammen sju angrep. Tallet lørdag nedjustert til minst 120, men det knytter seg fortsatt stor usikkerhet til dette. Lørdag morgen opplyste påtalemyndigheten at det var 128 mennesker som hadde har mistet livet og at 180 skadde. For 90 av disse er tilstanden kritisk.

Mannen som skjøt i nærheten av Place de la République i Paris fredag kveld, fyrte av flere salver med det som skal være et Kalashnikov automatgevær.

Ifølge den britiske avisa The Telegraph antas det at de som står bak skyteepisodene har brukt slike våpen samt håndgranater. Avisas korrespondent i den franske hovedstaden melder at tungt bevæpnet politi nå patruljer gatene i byen.

Han opplyser også at politiet har sagt til den franske TV-kanalen LCI at det var to selvmordsangrep utenfor Stade de France der vennskapskampen mellom Frankrike og Tyskland pågikk.

En reporter som var inne på stadion sier smellene var så høye at de kunne høres gjennom jubelen fra publikum.

LES OGSÅ: Fakta om terrorangrep i Frankrike

Personen med automatvåpen ropte ifølge avisa Liberation «Allah Akbar» før han åpnet ild ved restauranten Petit Cambodge og baren Le Carillon i det ellevte arrondissement i Paris, ifølge BBC.

Vitner på stedet forteller at gjester, blant dem en gruppe utenlandske studenter, kastet seg under bordene da skytingen begynte, og at det lå minst fire eller fem døde på bakken.

Selvmorsangrep

Omtrent på samme tid fant tre eksplosjoner sted på en bar nær Stade de France der Frankrike spilte landskamp i fotball mot Tyskland, ifølge kanalen. Minst tre mennesker er drept ved stadionet, i det som politiet sier var to selvmordsangrep.

Et øyenvitne forteller at vedkommende hørte over 100 skudd, skriver avisen Liberation. Avisa sier at en væpnet person stakk fra stedet.

Den franske avisen le Figaro melder om skyting på et tredje sted i Paris, i rue de Charenton, og på Place de la Republique skjøt en mann flere salver med et kalasjnikov automatgevær.

Gisler i konserthall

Fransk politi melder dessuten at det er tatt et hundretall gisler i konsertsalen Bataclan i den franske hovedstaden.

Bataclan ligger rundt 200 meter fra de gamle lokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo, ikke langt fra restauranten Petit Cambodge.

Vitner på stedet sier de hørte et stort smell og rundt tjue skudd fra lokalet der det amerikanske bandet Eagles of Death Metal holdt konsert, melder avisen Liberation.

Hollande i sikkerhet

Frankrikes president François Hollande var til stede på Stade de France under landskampen. Politihelikoptre sirklet rundt i lufta da han ble fraktet i sikkerhet, ifølge TV-kanalen iTele.

Sent på kvelden satt han i krisemøte med flere ministre, blant dem statsminister Manuel Valls og innenriksminister Bernard Cazeneuve, i et sikkert rom i innenriksdepartementet.

Politiet har sperret av flere nabolag der skyteepisodene har funnet sted, og helikoptre sirkler rundt i lufta over byen. Politiet ber folk holde seg hjemme. Stade de France er evakuert, og fotballtilskuerne er sendt hjem.

Norske borgere

Norges ambassade i Paris jobber med å kartlegge situasjonen for norske borgere i byen og de ansatte ved ambassaden i forbindelse med angrepene.

Det opplyser pressevakt Astrid Sehl i Utenriksdepartementet overfor NTB fredag kveld.

Ber innbyggere holde seg inne

Myndighetene i Paris ber innbyggerne holde seg inne etter at den franske hovedstaden ble rammet av en rekke terrorangrep fredag kveld.

Det er det offisielle rådet som fra rådhuset i Paris fredag kveld, ifølge avisen Libération.

Mellom 35 og 40 personer er drept i angrepene i Paris, opplyser flere polititjenestemenn til nyhetsbyrået AP. Rundt 100 personer holdes som gisler i en konsertsal.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kartlegger norske borgere

Norges ambassade i Paris jobber med å kartlegge situasjonen for norske borgere i byen og de ansatte ved ambassaden i forbindelse med angrepene.

Det opplyser pressevakt Astrid Sehl i Utenriksdepartementet overfor NTB fredag kveld.

Det er meldt om mange drepte og sårede etter en flere skyteepisoder og eksplosjoner i Paris. (NTB)

LES KOMMENTAR: Den dagen latteren døde

Frankrike stenger grensene

Frankrike innfører unntakstilstand og stenger grensene etter angrepene i Paris, opplyser president François Hollande.

Presidenten talte til den franske befolkningen like før midnatt fredag kveld.

– Terrorangrepene pågår. Flere titalls er drept. Det er skrekkelig, sa Hollande i den TV-sendte talen.
Han sier soldater er utplassert en rekke steder i Paris.

Obama: Avskyelig forsøk på å terrorisere

President Barack Obama kaller angrepene i Paris et avskyelig forsøk på å terrorisere uskyldige sivile.

Obama gjør det klart at USA står skulder ved skulder med Frankrike i kampen mot terrorisme, og at USA skal gjøre alt som er nødvendige for å «bringe terroristene for retten», men han ville ikke spekulere på hvem som står bak ennå.

Ifølge Det hvite hus, var det presidentens assistent med ansvar for indre sikkerhet og terrorbekjempelse som brifet presidenten på ettermiddagen amerikansk tid.

Sikkerhetstjenesten Homeland Security sa kort tid etter angrepene i Paris at det ikke foreligger noen kjent, konkret trussel mot USA.

Angrepene fører ikke til skjerping av sikkerheten på offentlig transport eller større arrangementer i USA. (©NTB)