Verden

Møter Cameron

Jeremy Corbyn har allerede måttet svare for seg overfor partifellene. I dag skal han stå opp mot statsminister David Cameron.

Den nyvalgte Labour-lederen stuper inn i jobben med statsministerens spørretime i dag i Underhuset, der opposisjonslederen stiller ansikt til ansikt med statsministeren. Men også denne tradisjonen vil Corbyn endre på: mindre teater og mer fakta, har Corbyn lovet, som også ønsker spørsmål fra andre partifeller.

EU-skeptisk

Corbyn vant ledervalget med 60 prosent av stemmene lørdag – en enda større margin enn Tony Blair, som ble valgt med 57 prosent av stemmene i 1994. Men Corbyn må forholde seg til en parlamentsgruppe der flere sentrale politikere har sagt de ikke ønsker å stille til sentrale poster under ham. Da han møtte parlamentsgruppen mandag kveld måtte han svare for seg på spørsmål både rundt EU, NATO og atomprogrammet Trident; Corbyn har vært kjent som skeptisk til EU, har tidligere argumentert for utmelding av NATO, og ønsker ikke å fornye Trident.

Storbritannia skal holde folkeavstemning om EU innen 2017. Corbyn er skeptisk til EU på en rekke felt, mens de fleste i Labour er for EU. Corbyn har sagt han høyst sannsynlig vil anbefale fortsatt medlemskap, men han har likevel ved flere anledninger ikke utelukket at han kan komme til å anbefale en utmelding.

LES OGSÅ: Valgt til ny Labour-leder

Kvinner

Corbyn har nettopp utnevnt medlemmene i skyggeregjeringen, som har rekord i antall kvinner, med over halvparten kvinnelige medlemmer. Men Corbyn, som er en uttalt forkjemper for likestilling, har likevel fått kritikk for at mange av de tyngste postene holdes av menn: det gjelder både skyggeinnenriksministeren, skyggeutenriksministeren og skyggefinansministeren. Sistnevnte stilling har gått til Corbyns nære venn John McDonnell – en svært kontroversiell utpeking internt i Labour, siden det er på den økonomiske politikken venstresiden i partiet skiller seg klart fra resten.

Mer fra Dagsavisen