Jeremy Corbyn ble valgt til ny leder i Labour lørdag. FOTO: NTB SCANPIX

Valgt til ny Labour-leder

Venstrekandidaten Jeremy Corbyn er valg til ny leder av det britiske Labour-partiet.

66 år gamle Corbyn fikk stående applaus da resultatet av ledervalget ble kunngjort i London lørdag.

KOMMENTAR: Han vekker partielitens fortvilelse og ungdommens begeistring.

66 år gamle Corbyn fikk stående applaus da resultatet av ledervalget ble kunngjort i London lørdag.

I takketalen langet den nyvalgte lederen ut mot så vel britisk presse som landets konservative regjering.

– Toryene har brukt finanskrisen til å legge en enorm byrde på de fattige i dette landet. Vi trenger en økonomisk strategi som forbedrer levekårene for alle og som får økonomien på rett kjøl, sa Corbyn, som takket for den overveldende støtten.

– Det viser at vår bevegelse er samlet, lidenskapelig, demokratisk, mangfoldig og forente i vår søken etter et bedre samfunn for alle, sa Corbyn.

LES OGSÅ: Labour holder pusten før ledervalg

Blair advarte

Corbyn, som var relativt ukjent for bare noen måneder siden, har engasjert mange og skaffet seg støtte fra flere fagforeninger.

Han har lang fartstid i det britiske parlamentet, men ingen erfaring fra regjeringsapparatet. Hans viktigste kampsak er mer statlig eierskap, og han har gått hardt ut mot regjeringens kuttpolitikk.

Advarslene mot å velge 66-åringen til ny partileder har imidlertid vært mange fra Labours mer etablerte politikere. Blant dem som var tidlig ute og advarte var Tony Blair, som har vunnet tre valg for Labour.

– Dersom du stemmer med hjertet og velger Corbyn, ta en hjertetransplantasjon, sa Blair.

Flertall av stemmene

Corbyn ble hjulpet fram av endringer i partiets valgsystem, der alle som betalte 3 pund (snaut 40 kroner) på nettet og registrerte seg som Labour-velger, kunne være med og stemme fram den neste partilederen.

Corbyn fikk 59,5 prosent av stemmene. De andre kandidatene Andy Burnham, Yvette Cooper og Liz Kendall fikk henholdsvis 19, 17 og 4,5 prosent av stemmene.

Tom Watson er valgt til ny nestleder i partiet. (NTB)