Verden

Rekordmange flyktninger

Flyktningleirene på Lesbos er overfylte. Nå skal norske EØS-midler bygge flere leire.

1 av 2

LESBOS (Dagsavisen): – Vi fikk mat i går. I dag har vi gått sultne, sier Mohammad Naid fra Afghanistan til Dagsavisen.

19-åringen står bak en gitterdør stengt med hengelås og piggtråd på mottakssenteret Moria på den greske øya Lesbos. Klokken nærmer seg 14 og sola steker. På den andre siden av gitterdøra står Norges EU-minister Vidar Helgesen (H), sammen med ansvarlige for senteret og representanter for greske myndigheter. Det neste året skal Norge gi 13,5 millioner kroner gjennom EØS-midlene for drifting og utvidelse av det overfylte mottakssenteret. Planen er et nytt senter som skal åpne 3. september i år. De neste sju årene skal EØS-overføringene til greske myndigheter økes og øremerkes flyktningproblematikken, sier Vidar Helgesen.

LES OGSÅ: – Bidrar til at flere dør

– Bare starten

Utenfor mottakssenteret Helgesen besøker, sover flere hundre flyktninger, noen under åpen himmel, andre i provisoriske telt. Her er ingen hjelp, og de må vente i flere dager på å komme inn på senteret.

Det siste døgnet har nær 1.000 migranter kommet med båt fra Tyrkia til denne lille øya. Ifølge tall fra gresk kystvakt har rundt 65.000 flyktninger kommet til øya med bare 80.000 innbyggere så langt i år. Kombinasjonen av gresk finanskrise og en voldsom økning i antall flyktninger til de greske øyene, gjør at tusenvis av flyktninger ikke får hjelpen de trenger etter en farefull båtferd over Egeerhavet. Ifølge en ny rapport fra Redd Barna er det i skrivende stund 5.000 flyktninger på den lille øya Lesvos som ikke får tilfredsstillende hjelp. Organisasjonen ber EU gjøre mer, og ta særlig ansvar for sårbare barn.

Vidar Helgesen sier Europa både har og tar et stort ansvar for flyktningkrisen, selv om flere EU-land bør ta imot flere.

– Realistisk sett kommer dette til å fortsette i stort omfang. Vi ser bare begynnelsen på migrasjonsutfordringene, sier Helgesen til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Ber EU handle

Hellas’ viseinnenriksminister for administrasjon og gjenoppbygging Tzannetos Filippakos ber EU om å handle raskere. Han snakker om økt finansiering, men også en endring av unionens flyktningpolitikk.

– Vi trenger handling nå, det haster. Flyktningene må blant annet distribueres bedre, sier Tzannetos Filippakos til Dagsavisen.

Han sier flyktningene ikke bare er et gresk problem, og at det er ekstra vanskelig å håndtere på øyene, der lokalbefolkningen er liten.

– Hellas har enorme økonomiske problemer, og vi rekker ikke svare raskt nok på den voksende behovet for hjelp, sier Filippakos.

LES OGSÅ: EU-operasjon skal ikke redde liv

Dobbel krise

Gresk politi og ayslansatte er underlagt samme regler som andre offentlige enheter i Hellas: Det er full ansettelsesstopp, til tross for at antallet flyktninger har skutt i været de siste seks månedene. Dette er et av problemene EØS-midlene kan løse, ifølge Vidar Helgesen.

– EØS-midlene kan blant annet bidra til flere ansettelser, sier Helgesen.

Øyboerne på Lesbos er vant til båtflyktninger fra Midtøsten og Tyrkia. Men denne sommeren har antallet skutt i været. Så langt i år har over 77.000 mennesker kommet til Hellas over Middelhavet, en økning på over 400 prosent.

Over halvparten av dem har flyktet fra borgerkrigen i Syria. Andre kommer fra Afghanistan, Irak, Pakistan, Eritrea og Somalia.

LES OGSÅ: Hvem skal redde båtflyktningene?