Verden

Hvem skal redde båtflyktningene?

Skal det drives aktive søk etter båtflyktninger i det området flest drukner i Middelhavet? Det gir ikke den norske regjeringen svar på.

Av Jens Marius Sæther, Marie Melgård og Tone Magni F. Vestheim

- Jeg synes det har vært pinlig taust fra regjeringen. Norge må ta initiativ til en operasjon som skal erstatte Mare Nostrum. Frontex er grensekontroll, ikke en redningsoperasjon, sier SVs Karin Andersen.

SV fremmet denne uka forslag i Stortinget der de ba regjeringen om å ta initiativ til en internasjonal aksjon for å redde mennesker i havsnød på flukt over Middelhavet. Forslaget ble nedstemt. Det ble heller ingen debatt.

- Det var vel knapt svar fra noen, sier Andersen.

 

Les også: Reise til nattens ende

 

- Feil reaksjon

Det har gått en måned siden den italienske redningsoperasjonen Mare Nostrum ble avsluttet. Italienske marinefartøyer har drevet aktive søk etter båtflyktninger i Middelhavet siden i fjor høst og reddet mer enn 160.000 mennesker. EUs kontroll- og overvåkingsorgan Frontex overtok med operasjonen Triton. Fartøyer fra denne operasjonen har reddet flere tusen flyktninger den siste måneden, men Triton har ikke som mandat å drive aktive søk. FN og mange hjelpeorganisasjoner har ropt varsku lenge. De mener den nye operasjonen ikke vil dekke opp for Mare Nostrum og at EU-landene må erstatte Mare Nostrum med en redningsoperasjon.

Norges Rederiforbund og Flyktninghjelpen krevde i Dagsavisen denne uka at EU og Norge bidrar med mer ressurser til redningsarbeidet. Rederiforbundet har laget et kart som viser tydelig at fartøyene fra Triton ikke vil operere i de områdene flest flyktninger er blitt reddet det siste året. Onsdag kritiserte FNs høykommissær for flyktninger de europeiske landene for å være mer opptatt av å sikre egne grenser enn å sørge for at mennesker ikke drukner på havet.

- Dette er helt feil reaksjon i en tid da rekordmange mennesker flykter fra krig, sa António Guterres.

 

Les også: «Skal vi late som om mennesker ikke dør eller skal vi gjøre noe?»

 

Svarer ikke

Så hva mener den norske regjeringen? Mener den at EU-operasjonen Triton skal drive aktive søk etter båter med flyktninger i det området som Mare Nostrum har dekket?

Dette spørsmålet har Dagsavisen forsøkt å få et svar på den siste uka. Vi er blitt sendt mellom justisdepartementet og utenriksdepartementet. Justisdepartementet svarte til slutt at alle spørsmål om Triton må rettes til EU, men at Norge skal øke bidraget til operasjonen og at norske myndigheter forutsetter at det blir foretatt løpende vurderinger av «sikkerhetsperspektivet til flyktningene».

I jakten på å få et svar, fikk vi tilsendt en uttalelse fra europaminister Vidar Helgesen: «Norske myndigheter har ikke planer om å sette i verk søk- og redningsoperasjoner i Middelhavet utover det som gjøres gjennom Triton».

Etterpå kom en kontrabeskjed fra UD: Helgesen skal ikke uttale seg i denne saken fordi det er justisdepartementets bord. Dagsavisen har vist til at utenriksminister Børge Brende, på spørsmål fra Knut Arild Hareide i Stortinget, uttalte at Norge skal ta initiativ overfor EU om å finne en løsning på den humanitære katastrofen. Vi sendte spørsmål til utenriksdepartementet og spurte hva slags initiativ det er snakk om. Igjen tok det tid å få svar. Til slutt kom det en uttalelse fra statssekretær Bård Glad Pedersen: «Utenriksminister Brende har tatt opp spørsmålet om flyktningstrømmen over Middelhavet, og spesielt situasjonen i Libya, med EUs høyrepresentant Mogherini.»

Regjeringen deltok på EU-Afrika-konferansen i Roma 28. november som handlet om hva EU kan gjøre for å bedre forholdene i landene flyktningene reiser fra og hvilke tiltak som skal settes inn for å stoppe menneskesmuglerne. Norge har sammen med EU vært en pådriver for det såkalte migrasjonsinitiativet for Afrikas horn.

Pedersen la til: «Regjeringen har lagt opp til en betydelig vekst i de humanitære midlene både i år og neste år. Norge er en av de største giverne i Syria og Irak på det humanitære området og bidrar med betydelige beløp til blant annet Somalia og Sør-Sudan.»

Dagsavisen sendte et oppfølgingsspørsmål:

- Det er altså ikke tatt noe initiativ fra norsk side til at det skal opprettes en egen humanitær redningsoperasjon som skal erstatte Mare Nostrum?

Intet svar.

 

Les også: «En humanitær katastrofe»

 

Forventer handling

Mens det er lite debatt om båtflyktningenes skjebne i Norge, er det stort trykk på denne saken blant ungdomspartiene i Europa, forteller KrFU-leder Emil André Erstad.

- Når den største ungdomsorganisasjonen i Europa har vedtatt en politikk som sier vi skal ta større ansvar i Middelhavet, er ikke det uten betydning, sier Erstad.

Sist helg vedtok Det europeiske folkepartis ungdom, som består av partier til sentrum/høyre i Europa, deriblant ungdomspartiene til Angela Merkels parti CDU og Nicolas Sarkozys UMP, at de europeiske landene må få på plass en redningsoperasjon. I forslaget som ble fremmet av KrFU vektla ungdomspartiene at operasjonen må dekke det samme geografiske området som Mare Nostrum.

- Jeg forventer at utenriksminister Børge Brende tar initiativ til å øke bidraget til denne humanitære katastrofen. Vi kan ikke stå å se på at Middelhavet blir en kirkegård.

I 2014 har rekordmange båtflyktninger druknet på sjøveien til Europa. De som står midt i dramaet på Sicilia, ber om hjelp så flere liv kan reddes. EU-landene svarer med å redusere antallet redningsfartøy.

 

Marerittet i Middelhavet

I 2014 har hundretusener av båtflyktninger risikert livet ved å ta sjøveien til Europa

I en serie artikler setter Dagsavisen søkelyset på tragedien som utspiller seg i Middelhavet.

I dag: Norges rolle i flyktningkrisen.

Mandag: Møt flyktningbarna i Italia.

 

Les også:

Frykter flere omkomne på havet

Redning av båtflyktninger i det blå

Krever at Europa våkner

Mer fra Dagsavisen