Verden

EU-operasjon skal ikke redde liv

EU skal sende flere skip til Middelhavet, men skipene skal passe på EUs grenser, ikke redde flyktninger fra å drukne.

– Det vi har vært vitne til, har handlet om å redde ansikt, ikke redde liv, sier John Dalhuisen som leder Amnesty International i Europa og Asia.

Seint torsdag kveld ble EUs stats- og regjeringssjefer enige om å tredoble budsjettet til grensekontrollbyrået Frontex og deres Triton-operasjon i Middelhavet.

– Penger får ikke spille noen rolle, sa Tysklands kansler Angela Merkel.

Les også: Seglar på dødens hav

Men operasjonen skal først og fremst drive patruljering utenfor europeiske kyster, ikke aktive søk- og redningsoperasjoner på åpent hav.

Hjelpeorganisasjoner reagerer sterkt på EUs plan og Amnesty International kritiserer Brussels forslag som sørgelig, utilstrekkelig, og skammelig.

Den italienske redningsoperasjonen Mare Nostrum som ble avsluttet i fjor høst, opererte tidligere helt opptil kysten av Nord-Afrika, og reddet over 100.000 flyktninger i havsnød.

I tillegg planlegger EU å gå til angrep på menneskesmuglere og ødelegge båtene før de blir tatt i bruk, ifølge EU-president Donald Tusk.

Les Hege Ulsteins kommentar på Nyemeninger.no: Flukt og frykt

Men hvordan det skal foregå er så langt uklart.

EU-lederne diskuterte også hva som skal skje med flyktningene når de europeiske skipene har plukket dem opp fra havet.

Storbritannias statsminister David Cameron har vært blant de største kritikerne av en omfattende redningsoperasjon i Middelhavet og stilte som forutsetning for å stille med britiske skip at flyktningene ikke skal få rett til å søke asyl i Storbritannia, men heller sendes til den nærmeste havnen.

Italias statsminister Matteo Renzi krever at hele EU og ikke bare kystlandene, må ta et større ansvar for flyktningene som kommer til Europa. Tysklands kansler Angela Merkel innrømmer at EUs asylregler ikke fungerer. Dagens ordning sier at det er landet som tok imot flyktningene først som har ansvar for å behandle asylsøknadene deres. Det har ført til at mottaksapparatene i Italia og Hellas kollapser. En mulig løsning er et felles europeisk asyl- og kvotesystem, men Merkel innrømmer at det ikke er stemning blant EU-lederne for dette nå.

– Dette er ikke noe vi vil oppnå på dette møtet, sa hun.

Les også: Fant døden til havs

Mer fra Dagsavisen