Verden
På helsa løs i Ungarn
Ungarns sosialistregjering vil innføre tvungne egenandeler på helsetjenester og studier. Reformene kan ende med opprør både i parlamentet og på gaten i helgen.
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
BUDAPEST (Dagsavisen): Det er et av Europas fattigste folk som i morgen går til stemmeurnene under en folkeavstemning som kan ende med at ungarere må betale egenandeler for helsetjenester og utdanningstilbud.
Motstanderne raljerer allerede i gatene, på kafeene og barene. Diskusjonene går høylytt for seg. Jeg er redd det vil bli kastet brustein i gatene igjen denne helgen, sier 30 år gamle Emöke Bathor til Dagsavisen.
Hun er utdannet innen turisme, men mangler arbeid og penger. Gjennomsnittslønna hennes ville ligget på 2.000 kroner om hun hadde hatt jobb, mens de faste utgiftene er det tredobbelte. Likevel er hun villig til å betale mer for tjenester.
Vi trenger disse reformene for å redde Ungarn. En egenbetaling på ti kroner hos legen er min skjerv for å få landet på fote igjen, mener hun.
Gigantunderskudd
Sentrum/høyre-partiet FIDESZ leder opposisjonen i Ungarn, og har krevd folkeavstemningen. FIDESZ ble grunnlagt i 1988 som et parti som skulle organisere motstand mot kommunismen. Det er tilhengerne av dette partiet som går i bresjen for å samle motstanden etter at det regjerende sosialistpartiet i fjor innførte egenbetaling på helsetjenester som en del av svært tunge økonomiske reformer for å redde Ungarns statskasse, som har et enormt underskudd.
Reformene inkluderer en voldsom nedbemanning av offentlig ansatte, økte skatter, kutt i subsidier til blant annet næringslivet og altså egenbetaling hos legen og på sykehusene.
Med krav om rundt ti kroner for hvert legebesøk klarte staten i fjor å få inn 22 milliarder ungarske forinter, eller rundt 700 millioner kroner. Samlet bidro egenandelene til å redusere underskuddet fra over 9 prosent av brutto nasjonalprodukt i 2006 til 5,7 prosent i fjor.
Dette er sårt tiltrengte penger, mener statsminister Ferenc Gyurcsány, men blir møtt med knallharde anklager fra de mer konservative. I løpet av noen måneder har oppslutningen rundt Gyurcsány og hans parti MSZP sunket til et sted mellom 13 og 16 prosent, mens støtten til FIDESZ og opposisjonsleder Viktor Orban har økt til 36-40 prosent. FIDESZ betraktes i dag som et av de sterkeste partiene i Europa.
Konservative krefter
FIDESZ vant også lokalvalgene i Ungarn i 2006, og politiske kommentatorer i Ungarn er lite i tvil om at FIDESZ vil forsøke å avsette regjeringen om han lykkes med å få samlet nok stemmer mot regjeringens økonomiske reformer i helgen.
Folkeavstemningen gir oss en mulighet for en helt ny politisk kultur i Ungarn, sa nestleder i FIDESZ Zoltan Pokorni til reportere da datoen for folkeavstemningen ble satt i januar.
Emöke Bathor mener en ny politikk er kortet å satse på nå.
Jeg håper sosialistregjeringen fortsetter. Det siste Ungarn trenger nå er mer politisk uro. Det er vanskelig nok som det er i Ungarn nå. Folk klarer ikke mer uro, sier Bathor.