Stavanger

Varm ramadan er over:– Det har vært en tøff faste

Den muslimske måneden ramadan og en varm og tung faste ble avsluttet i går. Dette feires i dag på Stavanger stadion.

Publisert Sist oppdatert

– En ny måned er blitt observert, og det betyr en avslutning på den hellige måneden ramadan. Det feirer vi med høytiden id, forteller Summer Ejaz som er styremedlem i Muslimsk Fellesråd i Rogaland.

En slags julefeiring

Den islamske kalenderen følger månen, og derfor flytter månedene seg 11–12 dager hvert år.

– Id faller nok på samme dag i store deler av den muslimske verden, sier Ejaz.

På Stavanger stadion i dag samles mellom 1000 og 1200 muslimer for å feire høytiden. Feiringen skulle opprinnelig finne sted i Stavanger Forum, men det ble for liten plass.

– Det finnes rundt 8000 muslimer i regionen, men mange er på ferie. Vi håper likevel at det kommer godt over 1000. Det blir holdt en preken en stor fellesbønn. Det vil også bli en innsamling, som i år går til Palestina og Gaza. Etterpå ønsker vi hverandre «eid mubarak». Det er en form for «god jul» på norsk, forteller han.

Etterpå går folk går hjem eller på besøk i store familiesammenkomster.

– Alle muslimske land har egne tradisjoner, men vi feirer med god mat og drikke. Hos oss skal vi ha lammelår, kebab og grillretter, forteller Ejaz.

Varm og tung faste

Under Ramadan kan ikke muslimer spise, drikke, røyke eller ha seksuelt samvær på dagen, og må vente til etter solnedgang.

– Nå som ramadan havnet i en sommermåned, har det vært spesielt hardt. Det er lyst hele kvelden, og vi har hatt lange dager med opp mot 20 timers faste, forteller han.

Han legger til at det er spesielt tungt for dem som ikke har ferie.

– Mange må jobbe, og det er ekstra slitsomt nå i varmen. Dersom fristelsen blir for stor hjelper det å legge seg ned og hvile på gulvet, gjerne foran en vifte. Det handler om å være tålmodig og prøve å tenke på noe annet, forteller han.

Kroppslig og åndelig renselse

Han legger til at å motstå fristelse bare er en del av hensikten med fasten. Det sosiale aspektet er stort.

– Man skal sette seg inn i de fattiges liv. Jeg vet at jeg har tilgang til mat og kan spise det, men en fattig har ikke dette valget. Det er viktig at vi kjenner sult på kroppen, sier han.

Fasten kan brytes av barn, gravide, syke, eldre og folk på reise.

– Fasten er på ingen måte obligatorisk for barn under 14 år. Man kan også bryte dersom man får et illebefinnende, sier Ejaz.

Dersom man bryter fasten, må man betale en form for bot.

– Pengene skal komme fattige mennesker til gode, og sendes for eksempel til en fattig familie i Pakistan, forteller han.

Powered by Labrador CMS