Innenriks
Uklare signaler om oljeboring i nord
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
I går lyste olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) ut 24 områder der oljeselskapene kan søke om å drive oljeleting i Barentshavet. Men SV som leder Miljøverndepartementet arbeider for å stoppe oljeboring i deler av det utlyste området. Det vil de gjøre gjennom forvaltningsplanen for Barentshavet som skal legges fram og behandles av Stortinget før sommeren.
Statssekretær i Miljøverndepartementet og nestleder i SV Henriette Westhrin (SV) er helt klar:
Vil forvaltningsplanen stå over den utlysingen som nå er kommet?
Hvis vi sier at noen områder ikke skal ha petroleumsaktivitet så er det jo det vi bestemmer sier Westhrin som understreker at det slett ikke er klart hvilket standpunkt regjeringen kommer til å ende med.
Det betyr at regjeringen nå har gitt oljeselskapene mulighet til å søke om å få drive med oljeboring i områder som den samme regjeringen kan komme til å trekke tilbake allerede før sommeren.
Enstemmig SV
I helgen vedtok SVs landsstyre et absolutt nei til oljeboring innenfor et sjumilsbelte langs Finnmarkskysten som SV mener er svært sårbart og vil verne for petroleumsaktivitet.
Som nestleder var jeg med på å fatte det. Det er det som er SVs posisjon for det videre arbeidet i regjeringen sier Westhrin.
Bellona reagerer kraftig:
Det er helt uakseptabelt å utlyse blokker i Barentshavet på en så lettvint måte. Det kan virke som om forvaltningsplanen ikke skal få noen reell betydning når oljeministeren nå rusher gjennom en ny utlysing av blokker sier Unni Berge i Bellona til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Hun mener det undergraver arbeidet med forvaltningsplanen.
Det gjør også lederen av Naturvernforbundet.
Men hvis SV nå mener at dette ikke har noen betydning så forventer vi at utlysningene i Barentshavet blir trukket tilbake igjen når forvaltningsplanen legges fram sier Lars Haltbrekken til Dagsavisen.
Terge oljeselskapene
De aktuelle blokkene skal riktignok ikke tildeles før i september. Regjeringen kan la være å gi tillatelser da hvis dette skulle stride mot forvaltningsplanen. Men det beroliger ikke Bellona.
Det vil bare være å terge oljeselskapene å gå fram på den måten. Hvis regjeringen mener alvor med å ta miljøhensyn må den gjøre seg ferdig med forvaltningsplanen før det lyses ut nye blokker i nord sier Berge.
Oljedepartementet utlyser i alt 192 blokker i såkalte modne områder på norsk sokkel. 24 av disse områdene ligger i Barentshavet og et av områdene ligger nærmere kysten enn det omstridte Goliat-feltet.
Det er en tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO 2006) Oljedepartementet nå har lyst ut. Ifølge Westhrin er denne ordningen organisert slik at områdene som har vært lyst ut tidligere men ikke er gitt til noe oljeselskap automatisk lyses ut på nyåret.
Man kan legge til områder men ikke trekke fra sier Westhrin.