Valget 2021

Rasmus Hansson: – Andre partier er forbløffende kjappe til å snakke oss etter munnen når de begynner å tro at det lønner seg

MDGs Rasmus Hansson mener at partiet kan ta mye av æren for klima- og miljøvalget.

– Vi håper at det ligger flere MDG-velgere i den opptalte Oslopotten enn det prognosene tror. Vi har hatt en veldig kraftig innspurt. Valget og debatten har handlet om MDGs politikk, og det håper jeg fortsatt skal dra oss over sperregrensa.

Det håpet forsvant. MDG ender trolig på 3,8 prosents oppslutning og dermed 0,2 prosent under sperregrensa. Men Hansson kommer inn på Stortinget fra Oslo, sammen med Lan Marie Berg.

Klimakamp har vært høyt oppe på agendaen, og MDGs politikk. Hva kan være grunnen til at de andre rødgrønne-partiene har gått mer fram?

– Jeg tar ikke vurdering av valgkampen i media, men vi sier hipp hurra, det har vært klima og miljøvalg. Det tar vi uten å blunke ganske mye av æren for. Vi har lagt til rette for det. Det er vår argumentasjon som har slått igjennom og blitt bekrefta, sier Rasmus Hansson, og fortsetter:

– Så er andre partier forbløffende kjappe til å snakke oss etter munnen når de begynner å tro at det lønner seg. Det taper vi kanskje litt på, at de er så gode til det. Vi skulle ønske de forpliktet seg til den politikken litt tidligere og at det var litt større grunn til å tro at de kommer til å holde det de nå plutselig har lovet i valgkampen, men det kan hende at store partier med store maskiner klarer å cashe inn en del av det klima, miljø og naturtrykket som vi produserer.

Hva blir din rolle på Stortinget?

– Jeg aner ikke akkurat hva min rolle blir i en stortingsgruppe for MDG. Det skal vi diskutere. Det jeg håper er at vi blir store så vi kan brette ut det som faktisk er MDGs politikk. Både på det som vi ikke blir hørt så mye på, som er utjevnings- og sosial og helsepolitikk, og by- og samferdselspolitikken, men også på sånn som utenrikspolitikk, hvor jeg håper å gjøre det tydeligere at MDG er et internasjonalistisk parti.

Vi er opptatt av å løse internasjonale problemer med internasjonalt samarbeid og forpliktelser, i motsetning til flere partier – med Senterpartiet i spissen, men også Rødt og til dels SV som fører en skit i verden, leve Toten-politikk som vi er veldig mot. Det ønsker jeg å gjøre mye tydeligere, blant andre ting.

Nyeste fra Dagsavisen.no: