Nyheter
Slutt på åpen billett
Hvis du mister toget hjem og allerede har kjøpt returbillett, må du fra nå av punge ut for en ny. – Helt tullete, sier passasjer Kirsten Aasen (71).

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
– NSB har laget et rigid system som gjør det vanskelig å kjøpe tur-retur-billetter. Det er helt tullete, sier Kirsten Aasen (71).
Aasen bruker toget mye og forteller at hun ble svært overrasket da hun ved sist billettkjøp på Narvesen ble spurt om nøyaktig klokkeslett for returen.
– Det visste jeg ikke, så jeg ville ha en åpen returbillett slik jeg alltid har hatt tidligere. Da fikk jeg beskjed om at det var innført en ny regel hvor de reisende må bestemme seg for hvilket klokkeslett de skal returnere. Ellers blir billetten ugyldig. Jeg trodde det var en spøk, men billettselgeren hevdet at dette var ny praksis, sier Aasen.
Må spare penger
Kommunikasjonssjef Åge Kristoffer Lundeby i NSB Persontog bekrefter at den nye billettpraksisen ble innført 1. juni.
– Fra 1. juni selges ikke lenger «åpne billetter» via Narvesen. Når kunden kjøper billett må vedkommende kjøpe til det toget han faktisk skal reise med. Dette gjelder både tur- og eventuell returreise. Det samme er også gjennomført i alle salgskanaler til NSB.
Hensikten er ifølge Lundeby å spare penger. Datasystemene til NSB gjør at det er dyrere å selge åpne billetter enn billetter med eksakt klokkeslett, forteller han.
– Det fører med seg en god del kostnader ved kjøp av åpne billetter, så dette er først og fremst gjort ut av kostnadshensyn.
NSB skyver fra seg kundene, mener Aasen, som tror flere oppgitte kunder vil velge å ta bilen framover.
– Poenget er vel at flest mulig skal ta toget. Da må ikke restriksjoner på billettsalget bli et hinder for å kjøre kollektivt.
Lundeby er ikke enig i at togtilbudet nå er blitt mer utilgjengelig.
– Det har aldri vært mer tilgjengelighet enn nå. Behovet for åpne billetter har falt bort i takt med den store tilgjengeligheten det er blitt på å kjøpe billetter på automater, apper og våre nettsider. Nesten alle har en smarttelefon, og vi har billettautomater ved de aller fleste stasjoner.
Mister kunder
Daglig leder Svein Arnesen ved Narvesen på jernbanestasjonen forteller at han har mistet mange billettkunder som følge av det nye billettsystemet.
– Det er langt mer tungvint for oss å selge billetter, for nå må vi inn i datasystemet og legge inn togenes klokkeslett. Det er heller ikke kommet noe informasjon ut til kundene, verken på NSBs nettsider eller i form av plakater på jernbanen. Vi har fått mange negative tilbakemeldinger på denne ordningen og mister også inntekter fordi det er mindre salg over disk, sier Arnesen.
Kundene burde blitt informert bedre om billettendringene, vedgår Lundeby i NSB.
– Dette burde vært kommunisert ut. Det skal jeg ta opp internt, sier han.