Politikk

Oslos nye Ap-topp: – En mørkeblå plattform

Den nye, borgerlige byrådsplattformen vil bety omfattende privatisering og velferdskutt, advarer Marthe Scharning Lund. Hun tar over etter Raymond Johansen som Oslo Aps nye toppolitiker i Oslo bystyre onsdag.

– Den nye plattformen er tydelig: Høyre og Venstre tar ingen nye kraftfulle grep for å få ned forskjellene i byen, kutte klimagassutslipp eller styrke velferden, sier Marthe Scharning Lund til Dagsavisen.

Fram til onsdag er hun fortsatt Oslos helsebyråd, men Dagsavisen kjenner til at hun tirsdag kveld vil bli valgt til Oslo Aps nye gruppeleder i Oslo bystyre. Når det nye bystyret samles onsdag blir hun da opposisjonsleder.

Hun reagerer kraftig på den nye byrådsplattformen, som ble lagt fram av Venstre og Høyre tirsdag ettermiddag.

– Dette er en mørkeblå plattform, der det er tydelig at Frp har en hånd på rattet. De sier at de vil fjerne eiendomsskatten i løpet av fire år. For å finansiere det løftet er de nødt til å kutte i velferden, sier Lund.

Velferd og privatisering

Hun peker blant annet på at det nye byrådet legger opp til storstilt privatisering av velferdstjenester: De åpner døra for private aktører blant annet i sykehjemmene, barnehagene, hjemmetjenesten, kollektivtrafikken, legevakttjenesten, psykisk helse og rehabilitering.

– Å privatisere tjenester er å gå vekk fra fellesskapsløsningene våre. Ved å invitere de private inn løper de fra ansvaret for våre felles velferdstjenester. Dette er en ganske stor omdreining i mørkeblå retning, og vi vil følge nøye med på hvordan de vil gjennomføre dette. Nå får vi sannsynligvis kutt i velferdstjenestene finansiert gjennom nye privatiseringsgrep, sier hun.

Også Oslo SV-topp Sunniva Holmås Eidsvoll rister på hodet over den nye plattformen.

– Her leverer Høyre og Venstre på den usosiale politikken de har gått til valg på. Det er som forventet, men de som taper på det er de ansatte som jobber i velferdstjenestene våre. De får mer usikre jobber og potensielt dårligere lønns- og arbeidsvilkår, sier hun.

Også Rødts førstekandidat Siavash Mobasheri er oppgitt.

– Det borgerlige byrådets privatiseringsplattform er et stort tilbakesteg i kampen for et ryddig og rettferdig arbeidsliv. Det blir som Høyre, Venstre og Frp lovet: Det blir privatisering av sykehjem og barnehager fra dag én. Det vil ramme arbeidsvilkår og lønn for ansatte i helse- og omsorgssektoren, og svekke kvaliteten på tjenestene for våre eldre og barn, sier han.

– Fra sak til sak

Oslos nye byrådsleder Eirik Lae Solberg avdramatiserer privatiseringsiveren.

– Jeg har ikke tenkt til å privatisere så mye. Men vi kommer til å gjennomføre konkurranseutsettinger. Blant annet på sykehjem, der vi skal konkurranseutsette tre eller fire, sier han.

Om barnehager sier den nye byrådslederen:

– Vi har ingen planer om å konkurranseutsette eksisterende kommunale barnehager. Men vi ønsker å fjerne forbudet mot å la private bygge barnehager og få offentlig støtte, som de kan i andre kommuner sier han.

Byrådslederkandidat Erling Lae Solberg (H) utenfor Høyres hus der de inviterte Frp, Venstre og KrF tirsdag. Foto: Annika Byrde / NTB

Hva annet som kan bli satt på anbud eller privatisert sier han de skal «ta litt etter hvert».

– Vi ønsker å slippe til private aktører hvis de kan gjøre en minst like god jobb som det offentlige. Men det må vi ta litt fra sak til sak, sier Lae Solberg.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen