Politikk

Sp sier nei til SV: – Det hadde ikke vært gunstig med en krevende Nato-debatt internt i regjeringen

Senterpartiet bruker nå SVs Nato-prosess som begrunnelse for å holde partiet utenfor regjeringen.

– Det å bringe SV inn i regjering nå, vil være å bringe en intern Nato-debatt inn i regjeringen, sier Marit Arnstad til Dagsavisen.

Hun er Senterpartiets parlamentariske leder, og slår i likhet med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fast at hun sier nei til LO-leder Peggy Hessen Følsviks oppfordring på LO-kongressen om å ta SV med inn i regjeringen. Arnstad begrunner dette blant annet med SVs Nato-motstand, og at partiet skal bruke de månedene fram til landsmøtet i mars 2023 til å avklare sitt forhold til norsk Nato-medlemskap.

– Jeg var faktisk litt overrasket over LO-lederens begrunnelse, som var konflikten mellom Russland og Ukraina. Sp mener at en av de viktigste sidene med den norske responsen på denne situasjonen, har vært at både Ap og Sp er veldig trygge i sin positive holdning til Nato-medlemskapet, og til å være en støttespiller til våre allierte. Det hadde ikke vært gunstig med en krevende Nato-debatt internt i regjeringen, mener Sps parlamentariske leder.

Låner gjerne bort slagord

Det var LO-leder Peggy Hessen Følsvik som startet denne nye regjeringsdebatten i sin åpningstale til LOs 35. kongress mandag:

– Stortingsvalget 2021 var et rungende rop om en rødere og grønnere regjering. Dagens regjering har levert i sak etter sak, på klima, arbeidsliv og fordeling. Men forventningene om en flertallsregjering etter valget var sterk blant LOs medlemmer. Jeg er helt sikker på at jeg har det store flertallet av LOs medlemmer bak meg når jeg sier at Ap, Sp og SV må finne sammen. Ikke bare fra sak til i Stortinget, men i regjering, sa LO-lederen, til rungende applaus fra salen, som besto av de 350 delegatene fra ulike LO-forbund.

– Det er så lite som skiller oss, og så mye som forener. Og alle må ta ansvar, sa LO-lederen og viste til at den krisen Norge og verden nå står i, med krig, matmangel og energikrise, gjør at Norge mer enn noen gang trenger en sterk regjering.

– Større. Sterkere. Sammen. Det er slagordet som vi har satt for denne kongressen, og det er sånn vi forandrer Norge hver dag. Jeg tenker at det slagordet kan dere godt få låne - Jonas, Trygve og Audun, sa LO-lederen til de tre partilederne Jonas Gahr Støre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Audun Lysbakken (SV).

Bildet er av LO-leder Peggy Hessen Følsvik som holdt mandag åpningstalen på LOs 35. ordinære kongress.

– Vi merker oss det LO sier

LO-lederens oppfordring ble slett ikke avvist av SVs fungerende partileder Kirsti Bergstø. Hun holdt døra åpen:

– Hvis det skal bli aktuelt, må vi kunne sette oss ned ved samme bord med blanke ark, sa Bergstø til NTB.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sa også til NTB han ikke ville utelukke samtaler om å ta med SV i regjering, og at han merket seg det LO-lederen sa. Men han uttalte at slike regjeringssamtaler ikke er «nært forestående».

– Jeg er opptatt av at vi skal samarbeide godt på det grunnlaget vi har. Og det gjør vi. Og så får vi ta det som det kommer. Vi merker oss det LO sier. Det er viktig å ta med, sa Støre til NTB.

– Vår politiske veiviser

Sp er på sin side veldig klar på at de ikke ønsker SV inn i regjering, selv om de i sin tid satt sammen med SV og Ap i åtte år i Stoltenberg-regjeringen.

– Vi ser ikke endringer i regjeringen som en særlig aktuell problemstilling, sier Marit Arnstad til Dagsavisen, og legger altså særlig vekt på SVs nei til Nato.

Hun mener dessuten at Sp i regjering nå skal bruke sin tid og sine krefter på å håndtere den krevende situasjonen de mener regjeringen er i, og «ikke på diskusjoner om forhandlinger og taktikk».

– Vi i Senterpartiet har fått en Hurdalsplattform som vi mener er veldig god, og som vi vil bruke tid på å realisere de neste årene. Det er vår politiske veiviser denne stortingsperioden. Vi må også bruke tid og krefter på å håndtere den krevende situasjonen vi nå står i internasjonalt. Da mener jeg det ikke vil være fornuftig å gå inn i diskusjoner om regjeringsforhandlinger. Det vil ta bort kreftene fra det vi nå må bruke tid på, nemlig krigen mellom Russland og Ukraina, den humanitære situasjonen og energi- og strømpriser.

– Trenger stabilitet

Også Arnstads partileder Trygve Slagsvold Vedum bruker Nato som en viktig begrunnelse for å holde SV utenfor regjering i krigs- og krisetider i en tekstmelding til Dagsavisen. Han peker på at det var SV selv som forlot sonderingene på Hurdal i fjor høst, og at han ikke har endret syn på Hurdalsplattformen. Men den internasjonale situasjonen har endret seg, sier Vedum:

– Da mener jeg det er bra at vi har stått sammen med våre allierte i Nato i urolige tider. Der har blant annet SV et annet syn, skriver Vedum, og legger til:

– Nå trenger vi stabilitet og trygghet i en krevende tid.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen