Politikk

Kjell Ingolf Ropstad sier blankt nei til «dynamisk iskant»

Fremskrittspartiet mener iskanten bør defineres som «det området der iskantsonen til enhver tid er». Det kommer ikke på tale, varsler KrF-lederen.

– Med KrF i posisjon har vi sikret svar på hvor vi ikke skal lete. Vi kan ikke ta opp all den oljen som er kjent, sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

Han viser til at partiet tidligere har bidratt til å sikre vern av Lofoten, Vesterålen, Mørebankene og andre områder.

– Forslaget om en dynamisk definisjon av iskanten, kommer ikke på tale for KrF, sa Ropstad i sin tale til partiets landsstyre i Oslo fredag.

Les også: Ropstad den vergeløse

Ny forvaltningsplan

Først til våren skal klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) legge fram en ny forvaltningsplan for Barentshavet.

Men krangelen internt i regjeringen er allerede i full gang om planen og definisjonen av den såkalte iskanten, som i praksis setter grensen for hvor langt nord det er tillatt med oljeaktivitet. Kort fortalt vil Venstre flytte iskantsonen lenger sør, mens Frp vil at den skal gå lenger nord.

Ropstad viser til at KrF var viktige i prosessen med å sikre den definisjonen av iskanten som gjelder i dag. Samtidig er KrF-lederen opptatt av at beslutningen skal skje på et faglig grunnlag.

– Anbefalingene fra Faglig forum er viktige av to grunner. For det første handler dette om naturvern og forvaltning av selve motoren i det økosystemet vi høster av langs norskekysten, sier han.

– Den andre grunnen er like viktig. Vi vet at det er funnet mer enn nok fossile ressurser til å koke kloden. Debatten går om når vi skal slutte å lete – jeg vet i hvert fall hvor vi ikke skal lete.

Nytt stortingsflertall

I regjeringserklæringen heter det at man skal «fastslå definisjonen av iskanten i forbindelse med revidering av forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten, og i lys av anbefalinger fra Faglig forum.»

Dette blir første gang et nytt stortingsflertall skal lage en forvaltningsplan. Ropstad minnet fredag om at KrF satt på gangen i Stortinget da vedtakene om å åpne Trænarevet gikk. Hans budskap nå tyder på at Venstre og KrF vil stå sammen i den interne kampen i regjeringen.

– Iskanten må flyttes sørover. Det blir en av våre viktigste kamper denne våren. Det er en kamp Venstre må vinne, sa Venstre-leder Trine Skei Grande nylig.

Frps landsstyre har for sin del nylig vedtatt at «iskanten bør defineres som det området der iskantsonen til enhver tid er».

– Meg bekjent er iskanten på vei nordover, og ikke sørover, sa Frps energi- og miljøpolitiske talsperson Terje Halleland nylig.

Høyres energipolitiske talsperson Tina Bru slo i Dagens Næringsliv nylig fast at også Venstre «må forholde seg til regjeringsplattformen» når det gjelder iskanten. (NTB)

Les også: Skeiv motvind for homofritatt Ropstad

Mer fra Dagsavisen