Inga Bejer Engh. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

Traff en nerve

Er ikke interessert i å lese koseintervjuer med drapsdømte.

Inga Bejer Engh (42) Statsadvokat

Tok et kraftig oppgjør med medier som behandler straffedømte som kjendiser.

I et innlegg i Aftenposten tar du et kraftig oppgjør med at straffedømte, representert ved Veronica Orderud, blir behandlet som kjendiser og intervjuet med «trivielle og hyggelige vinklinger» i mediene. Hvorfor reagerer du så sterkt?

- Det jeg reagerer på, er at enkelte personer synes å bli kjendiser bare på bakgrunn av at de har begått svært alvorlige straffbare handlinger. Da syns jeg ikke det passer seg med hyggelige «hjemme hos»-reportasjer. Jeg tenker særlig på at det må virke støtende for pårørende og andre som er berørt av handlingene.

Du sier du har irritert deg over dette lenge. Hva slags saker har du reagert på?

- Veronica Orderud er ikke den eneste som er framstilt i mediene for noe annet enn den saken hun er dømt for, men jeg syns særlig det har vært tilfelle i Orderud-saken. Jeg lurer på om det er fordi det ikke er noen nære etterlatte i den saken, om det ville vært annerledes hvis Anne Paus hadde barn. Og jeg er jo ikke interessert i å lese slike saker. Så da lurer jeg på om andre er det, eller om media feiltolker sitt publikum.

Du får støtte fra blant andre Per Edgar Kokkvold og rektor Trond Blindheim på Markedshøyskolen: De mener Dagbladet viser manglende dømmekraft ved å presentere et koselig portrettintervju Anne B. Ragde har gjort med Veronica Orderud. Dagbladet vil på sin side ikke gå med på at det var galt å trykke en slik sak. Hva tenker du om responsen?

- At det ble mer oppmerksomhet enn jeg hadde trodd, og at jeg har vel truffet en nerve. Kanskje flere har gjort seg disse tankene. Men det blir på en måte urettferdig at det rammet Dagbladet, de var jo bare sist ute. Veronica Orderud har vært intervjuet slik mange ganger. Jeg lurer på om det i akkurat Orderud-saken kan dreie seg om at hun har gjentatt så mange ganger at hun er uskyldig at mange kanskje tror det. Der er hun jo ikke alene, det er ikke uvanlig at dømte påstår at de er uskyldige.

Er det uetisk å presentere denne typen saker, slik du ser det?

- Ja. Det syns jeg. Det er viktig at straffedømte skal kunne uttale seg, for eksempel hvis de har noe å utsette på soningsforhold. De skal også kunne være et talerør for andre innsatte. Men jeg syns «kjendisintervjuer» er over grensen etisk. Det fins så mange andre interessante mennesker å intervjue, som er kjent for annet enn at de er drapsdømte.

Frykter du at vi vil få se slike intervjuer også med Anders Behring Breivik?

- Det har jo vært snakket om at i hvert fall utenlandske medier vil intervjue ham. Jeg håper ikke vi kommer dit. Men når man ser hvor mye vi har glemt på ti år i Orderud-saken... Jeg vet ikke.

Hva gjør deg lykkelig?

- Fint vær, og å være ute med familien.

Hva misliker du mest med deg selv?

- Det er mye. Ha ha. Jeg er utålmodig.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Jeg skeier nok ut, men det er innenfor det sømmelige.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

- Vern av barn. Saker som angår barn er de verste jeg har.

Er det noe du angrer på?

- Sånn generelt i livet? Ja, sikkert. Men det tenker jeg minst mulig på.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Kanskje Anne B. Ragde, for å høre hvorfor hun var så interessert i hvordan Veronica Orderud hadde det.

 

Følg debatten om "kosejournalistikk" med drapsdømte på NyeMeninger.