– Dette er vår mulighet

Felix Säming Underland håper 100.000 barn skal stemme når det arrangeres Barnas Valg 2019.

Hvem: Felix Säming Underland (16)

Hva/hvorfor: Én av ti valgeksperter når Redd Barna og Nordic Screen arrangerer Barnas Valg 2019 i morgen.

Hva innebærer det å være valgekspert for Redd Barna?

– Det innebærer at vi skal fremme barns sak, få politikere i vår kommune til å høre på barn, arrangere ting der vi bor og prøve å gjøre politikk gøy.

Ved det første Barnas Valg for to år siden, stemte 60.000. Nå er målet 100 000. Hvorfor bør barn stemme?

– Dette er vår mulighet til å vise hva vi mener og hvordan Norge hadde sett ut hvis barn bestemte. Jo flere som stemmer, jo mer bør politikere høre på oss barn. Så stem i barnas valg hvis du vil ha våre saker på dagsordenen.

Barn ned til ti år kan stemme i morgen, og har også deltatt i skolestreikene. Er barn blitt mer opptatt av politikk?

– Ja, det vil jeg si. Vi har sett en massiv mobilisering for miljøet, og barn har blitt veldig engasjert i denne saken, noe som er svært bra med tanke på hvor viktig den er. Jeg har også sett at barn har tatt dette engasjementet med seg til andre saker, som for eksempel barns rettigheter i demokratiet. Jeg tror flere barn begynner å bli interessert i få en litt dypere forståelse av samfunnet, noe som er svært bra.

Hvilke andre saker er barn opptatt av?

– En annen sak mange barn bryr seg om er psykisk helse. Jeg har også hørt mange klager om sidemål, og ønsker om å få det ut av skolen.

Tar politikerne barn på alvor?

– Mitt inntrykk er at voksne tar barn på alvor når det passer seg. Vi har jo sett i forbindelse med klimastreikene at regjeringen ikke tar barnas sak på alvor. Når det kommer til kommunene er ungdomsråd nå lovpålagt. Det er svært bra. Men igjen virker det som barn bare blir tatt med når det passer seg. Jeg forstår jo at vi ikke kan få gjennomslag for alt, men jeg tror at voksne kan bli mye bedre til å inkludere barn i saker som angår dem.

Hvor god oversikt har barn over hva partiene står for?

– Mitt inntrykk er at de er godt orientert på hvilke partier som mener det samme som dem i saker som er viktige for barn, men kanskje litt dårligere på ting som ikke angår barn like mye.

Når ble du interessert i politikk?

– Første gang jeg fikk smaken for politikk var da vi lærte om valg på barneskolen rundt 2013-valget. Da gikk jeg i femte klasse, og etter det har jeg alltid fulgt med. Jeg ble ikke medlem av en organisasjon før i fjor, men har lenge hatt en underliggende interesse.

Er du for stemmerett for 16-åringer?

– Jeg er sterkt for stemmerett for 16-åringer. Det vil tvinge politikere til å høre på barn, og jeg tror faktisk det hadde vært godt for demokratiet også. 16-åringer er veldig engasjerte, og jeg er sikker på at de fleste hadde stemt.

Hvilke saker opptar deg?

– Jeg vil ha et parti som ikke fremmer hat og frykt mot grupper på flukt, eller noen gruppe i det hele tatt. Et parti som tar menneskerettigheter og spesielt barns rettigheter på alvor. Miljø er også spesielt viktig. Jeg vil ha et parti som forstår alvoret ved klimakrisen og som er villig til å investere det som er nødvendig for å manøvrere denne krisen. Og så vil jeg ha et parti som vil kjempe mot de økende forskjellene i Norge og verden.

Hva kommer du til å stemme?

– Som valgekspert skal jeg holde meg nøytral, og det vil jeg fortsette med i Barnas Valg-settingen, men jeg kan røpe at det blir SV eller MDG.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Naturens verden», en naturvitenskapsbok for barn, har betydd mye for meg. Jeg tror den la grunnlaget for nysgjerrigheten min.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å snakke foran store folkemengder eller kamera er kjempegøy. Utenom det blir jeg alltid i godt humør av å være på fjellet og å fullføre ting jeg er stolt av.

Hvem var din barndomshelt.

– Jeg var svært knyttet til mamma som barn, så det må nok være barndomshelten min.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Det er så utrolig mange mennesker jeg gjerne skulle vært fast i heisen med. Hvis jeg skulle valgt én, hadde det nok vært Jens Stoltenberg. Han har vært statsminister og jobber i NATO nå. Det hadde vært svært kult å møte ham og overtale ham til å ta meg med til NATO-hovedkvarteret.