Navn i nyhetene

Skjul tatoveringene dine på Tinder

– Det blir i hvert fall slutt på å skrive på Tinder: «Har sleeves» som et slags pluss, sier moteviter Pia Henriksen. Vi tok oppsummeringen på hva som er inne og ute av motebildet.

Hvem: Pia Henriksen.

Hva/hvorfor: Moteviter ved Institutt for produktdesign, OsloMet. Snakker om trender som kommer og går i 2020.

Kjære moteorakel, er trender et like aktuelt tema nå som før?

– Det er det nok, men ikke på den måten at moteskapere dikterer hva slags skjørtelengder som skal være moderne og så videre. Jeg tenker at dagens trender påvirkes av tidsånden og handler om hvilke grupper man ønsker å identifisere seg med.

Men når ikke moteskaperne dikterer, hvem er det da som påvirker trendene?

– Etter over 10 år da «alle» kom seg på sosiale medier har vi endt opp med å se mest på og bli påvirket av hverandre. Vi kuraterer på mange måter selv hva vi ønsker å bli påvirket av gjennom å velge hvem vi vil følge. På den måten er moten blitt mer demokratisert.

Les også: Hanna Marcussen er singel og småkvalm

I et intervju med P3 nylig sa du at å slutte å gå med svarte trange jeans var like vanskelig som å slutte å røyke. Men, er det fortsatt trendy? Røyking er jo ute...

– Jeg håper det. Svarte trange jeans har vært ut og inn av motebildet siden 90-tallet, det er en bestselger som nok delvis skyldes at de i tillegg til å se bra ut også er kjønnsnøytrale og komfortable. Så de tar jeg med meg inn i 2020 også.

A black t-shirt is shown with a rose and jeans at the D&G Fall/Winter 2005/2006 men's collection, presented in Milan, Italy, Tuesday, Jan.18, 2005. (AP Photo/Luca Bruno)

Foto: AP Photo/Luca Bruno

Hva med band-T-skjorter, er det passé? Håper ikke det, har kjøpt hauger fra Velouria Vintage...

– Aj, aj, som kommersielt trendfenomen tror jeg de går en tøffere tid i møte, fordi de ikke har noen dypere betydning enn at de har vært trendy. Jeg husker jeg overhørte en samtale mellom to jenter på T-banen der den ene hadde kjøpt seg ny T-skjorte med band-motiv. «Aner ikke hvilket band det er, men synes det var så kult mønster» sa hun. Det var Guns N’Roses.

Les også: Den nye lederen i Natur og ungdom skeier ut med flytur

Det skjønner jeg var irriterende. Hipstere med flanellsskjorter, skjegg og mikrobrygget øl er også litt «last year», syns du ikke?

– Jo, men jeg tror ikke de vil forsvinne, hipster-stilen er blitt mainstream, Det har en sammenheng med miljøbevisstheten og ønsker om at ting skal framstå autentiske og ekte.

A model drinks a beer of "El Chapo 701," a line in clothing, jewelry and liquor bearing the nickname of the jailed Mexican drug lord Joaquin "El Chapo" Guzman Loera, during the 72 edition of IM Intermoda Mexico fashion fair in Guadalajara, Mexico, on January 14, 2020. (Photo by Ulises Ruiz / AFP)

Hipsterstilen holder koken, her sett på Guadalajara Fashion Week i Mexico denne uka. Foto: Ulises Ruiz / AFP

Du kan si mye om tatoveringer, men de er i hvert fall er ekte. Vil de fortsatt være trendy?

– Ikke de store heldekkende tatoveringene – såkalte sleeves. De kommer til å gå av moten.

Så alle som har blåst flere lønninger på hel-tatoverte armer må gå med langermet i 2020 og kanskje også all uoverskuelig framtid?

– Ha ha, kanskje? Det blir i hver fall slutt på å skrive på Tinder: «Har sleeves» som et slags pluss.

Mindfulness har vært populært en stund, men nå har jeg hørt at søvn er på vei oppover barometeret?

– Jeg tror i hvert fall at vi i større grad vil ønske å skjerme oss mer fra alle impulser. Ett utslag er at folk vil bli mer selektive i hvilke sosiale medier de kommer til å ønske å bruke tid på. Det vil bli mer og mer populært å logge seg av, og jeg har lest om at det vil komme såkalte mobilhoteller der du kan sjekke inn smarttelefonen for en periode. Jeg tror det vil bli populært, at det å logge av vil bli det som forteller om du er inne eller ute.

Les også: – Hadde vi bare nominert bloggere, ville de fått Gullbarbien hvert år til evig tid

Hva er et mobilhotell?

– Det er et sted er du kan legge fra deg smarttelefonen for en periode da du vil være av, og heller låne en enkel, gammeldags Nokia isteden.

Når svenske Blondinbella er konk og ungdommen er opptatte Greta Thunberg, betyr det at vi endelig kan vinke farvel til rosabloggere og influensere?

– Vi har i hvert fall fått øynene opp for at influensere ikke er noe mer enn levende reklameplakater uten annet formål enn å selge produkter. Når vi velger hvem vi vil følge med på i 2020 tror jeg de fleste i større grad er klare for å skille mellom de som har noe interessant kulturelt eller kunstnerisk å melde og innholdsløse salgskanaler.

###

VOGUE Italia cover januar 2020. Foto: Faksimile

Akkurat da jeg hadde slått meg til ro med å lese magasiner på nett og fått det ryddig i stua, slo kollega Nils Anker et helt nydelig slag for å lese flere papirmagasiner i D2 Magasinet. Og nå går flere av oss og venter på at årets første utgave av Italienske VOGUE skal komme til Narvesen. Dette er jo reprise på åttitallet - vil papir bli pop igjen?

– Nei, det tror jeg ikke. Men i en digital hverdag som er fragmentert og full av inntrykk og avbrytelser tror jeg vi oftere vil oppleve å ha behov for å roe ned. Når man skal hente seg inn igjen er det deilig å kunne fordype seg i noe helt uforstyrret, enten det er en bok eller et magasin eller Netflix.

Les også: Vil fjerne skam og tabu

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Tilværelsens uutholdelige letthet» av Milan Kundera som jeg leste på ungdomsskolen. Først leste jeg boka, og så så jeg filmen og «wow». Da skjønte jeg at det var noe ute i den store verden som jeg bare måtte oppleve. Resten av ungdomsskolen var nesten ikke til å holde ut!

French author Simone De Beauvoir pays a last tribute to her lifetime companion Jean-Paul Sartre who has died, April 19, 1980. (AP Photo)BEST QUALITY AVAILABLE

Simone de Beauvoir i Jean-Paul Sartres begravelse i 1980 Foto: Scanpix

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Simone de Beauvoir. Jeg har et bilde av henne som skjermsparer, der hun sitter og skriver en av bøkene sine – for hånd. Snakk om å konsentrere seg, og tenke lange tanker. Noe for 2020, det!

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen