Navn i nyhetene

Moms i puppen

Åshild Bruun-Gundersen (Frp) vil fjerne momsfritaket på plastisk kirurgi.

Hvem: Åshild Bruun-Gundersen (33)

Hva/hvorfor: Frps helsepolitiske talsperson vil fjerne momsfritaket på plastisk kirurgi.

Dagbladet skriver at du ønsker å fjerne momsfritaket på kosmetiske operasjoner. Jeg ble mest overrasket over at plastisk kirurgi faktisk er momsfritt. Hvorfor er det sånn?

– Det er helt absurd. Jeg tror kanskje legene som jobber med dette har hatt litt vel mye innflytelse på regelverket. Enkelte mener visst at det er veldig vanskelig å skille på medisinske inngrep og kosmetiske inngrep og i dag er alle inngrep som utføres av helsepersonell momsfritt.

Aha. Når håper du at de nye reglene er på plass?

– Først må vi få gjennomslag for forslaget i regjeringen. En rekke inngrep er åpenbart rent kosmetisk, her mener jeg vi bør fjerne momsfritaket så fort som mulig. Silikonpupper er for eksempel aldri medisinsk, med mindre det er snakk om en rekonstruksjon. Men andre inngrep er mer i gråsonen og de må vi bruke litt mer tid på.

Så man bør vurdere å få opp farten hvis man vurderer et lite løft?

– He-he.

Det er et seriøst spørsmål. Har man dårlig tid hvis man vil operere seg momsfritt?

– Jeg håper liksom at folk dropper hele inngrepet jeg, da. Og så håper jeg at de som gjør det likevel har tatt en veloverveid beslutning.

Plastisk kirurgi koster allerede det dobbelte sammenlignet med priser i utlandet. Er du redd for at dyrere priser vil føre til flere operasjonsreiser?

– Vi vet ikke hva som blir konsekvensene av et slik tiltak, om det fører til en prisøkning eller om det bare reduserer overskuddene til bedriftene. Jeg tror uansett folk har høy tillit til det norske helsevesenet og at de fleste er mer opptatt av kvalitet enn å få en god pris.

Men folk reiser allerede til Tyrkia på all-inklusive med inngrep inkludert i prisen.

– Ja. Og man leser historier om mislykkede operasjoner i utlandet. De fleste vil nok ikke ta den risikoen for å spare noen tusenlapper.

Kan toll være et alternativ?

– Nei.

Er du sikker på at det ikke er neste skritt?

– Hvis målet er å stoppe bruk av kosmetisk kirurgi, men vi i Fremskrittspartiet er liksom ikke der. Voksne folk må få lov til å ta sine egne valg og beslutninger, men man må betale for seg.

Det kunne for eksempel vært en avgift per gram silikon man kommer hjem med?

– Eh. Ja, i teorien. Der er ikke jeg, da. Et kontrollregime vil være helt umulig å få på plass.

Hva gjør deg lykkelig?

– Sol, sommer og masse tid med familien.

Ikke perfekte kropper?

– Nei, det har veldig liten betydning for meg.

Hvem var din barndomshelt?

– Pippi Langstrømpe.

Ikke Pamela Anderson?

– Nei. Eh, nei.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– En som jeg ikke kjente fra før og som viste seg å være veldig morsom.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Ganske mange ting. Vi har mange friheter i Norge som vi tar for gitt. I det noen skulle rokke ved vår ytringsfrihet, religionsfrihet eller vår likhet for loven så er det viktig å stå opp for det. Jeg tenker også på ufriheten kvinner over hele verden opplever, det er noe som aldri må få rotfeste her i Norge.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Skeier ut? Jeg er ikke sikker på om jeg er så flink til akkurat det.

Hvorfor ikke?

– Jeg er dedikert til jobben min, så tid og rom er ikke så ofte til stede. Men noen ganger forsover jeg meg med vilje, telles det?