Navn i nyhetene

– Filmene om Olsenbanden er også artig oslohistorie

Postens Halvor Fasting synes det er på sin plass at Olsenbanden havner på norske frimerker.

Hvem: Halvor Fasting (60)

Hva: Direktør i Postens frimerketjeneste.

Hvorfor: Lanserer nye frimerker med Olsenbanden-motiv.

Olsenbanden havner på frimerker, hvordan kom dere på det?

– Vi har rundt 25 nye frimerkeutgivelser i året, og blant dem er det noen faste ting som markeres, som juleposten, jubileer og begivenheter. Og selv om nåløyet for å havne på et frimerke er trangt, er vi opptatte av å ha et variert program. Olsenbanden er en av de mest folkekjære norske filmsuksessene og i år er det 50 år siden den første filmen ble laget så vi tenkte det var en fin anledning.

Hvilke motiv har dere valgt for frimerkene?

– Det er to frimerker det er snakk om her, og på det ene ser du Egon Olsen på vei ut fra Botsfengslet, slik de fleste filmene alltid startet. det er et klassisk motiv synes vi. Og så hadde vi lyst på et med hele banden på i tillegg så da laget vi det også, og der er alle med, Valborg inkludert. Motivene er tegnet av Egil Nyhus.

Åh, kan jeg få se dem?

– Beklager. Det er sperrefrist på dem til tirsdag, som er lanseringsdagen.

Er det ikke gøy å se hvordan Oslo har endret seg når du ser på de gamle Olsenbanden-filmene?

– Jo, veldig! Det er skikkelig gøy å se gamle oslobilder, se hvordan byen har forandret seg med biltrafikk og fasader. Og det var også et av argumentene for å bruke nettopp Olsenbanden som frimerkemotiv, fordi filmene, i tillegg til å være folkekjære, også er et lite stykke oslohistorie.

Les også: Maria Mena ga bort finkjolen til abortkampanje

Vet du om Olsenbanden noen gang forsøkte seg på et postran?

– Åh nei, jeg håper ikke det. Kan ikke huske at de noen gang tok Posten. De gikk nok mer etter banker og pengeskap og sånt, tror jeg. De var snillere mot Posten, he he.

Men du, i disse dager – hvor stort er behovet for nye frimerker?

– Vi sender jo mindre post, så behovet er ikke det samme som tidligere og vi tilpasser produksjonen deretter.

Jeg kan ikke huske sist jeg kjøpte frimerker, hvor kjøper man de nå?

– Det enkleste er nok å bestille i Postens nettbutikk, ellers selges de på alle postkontorer og butikker med post-i-butikk-ordning, i tillegg til Narvesen, Staples, og de fleste hoteller og campingplasser.

Før samlet folk på frimerker, er det en hobby som er gått ut på dato?

– Ja, vi holdt jo på og samlet, byttet og syntes det var kjempespennende. Det er nok betraktelig færre som driver med dette i dag og utfordrende å få yngre generasjoner til å tenne på denne hobbyen. Men vi har rundt 20 000 samlere som vi forsøker å serve på best mulig måte ved å sende dem frimerker med førstegangsstempel på.

Les også: Lanserer «Osloboligen» for familier med vanlig inntekt f.eks. sykepleiernivå

Hvordan bestemmer dere hva og hvem som skal få komme på norske frimerker?

– Vi pleier å si at frimerkene er som et lands visittkort, med motiver som tar utgangspunkt i historie, natur og kultur. Så vi søker å finne relevante temaer innenfor disse kategoriene.

Det er mange eksempler på rikinger som kjøper kunst til byen for å sette sitt preg på den. Hender det at noen av dem foreslår seg selv som frimerkemotiv?

– He he nei, det har ennå ikke skjedd at noen har forsøkt å lure seg inn bakveien på den måten. Vi har en historisk konsulent på jobben med utvelgelse, og det en sjelden at det havner nålevende personer på frimerkene. Det kan forekomme med personer fra kongefamilien, med idrettsutøvere og stjerner fra populærmusikken.

Hva gjør deg lykkelig?

– Når Vålerenga vinner kamper. Liker både fotball og hockey, men det er nok fotballen som ligger hjertet nærmest.

Er du fra Vålerenga?

– Nei, jeg er fra Kjelsås, jeg. Men, det liksom bare ble sånn at jeg heier på Vålerenga og opp gjennom årene er jeg blitt knyttet til klubben fordi jeg blant annet har jobbet med dem.

Hvem var din barndomshelt?

– Det var nok Odd Iversen da han spilte for Vålerenga. Sportsinteressen har hengt med fra jeg var barn, og jeg har sett Iversen spille mange kamper på Bislett.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da drar kona og jeg på en litt eksklusiv og god ferie der vi unner oss å bo og spise godt. Gjerne et cruise, kanskje. Da føler vi at vi skeier ut litt ekstra.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det måtte bli Egon Olsen. En mann som klarer å komme seg inn i et Franz Jäger-pengeskap kunne nok klart å finne en vei ut av heisen også. Dynamitt-Harry derimot, er jeg litt mer i tvil om.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen