Navn i nyhetene

Churchill-fan

Per-Kristian 
Foss (63) leder Riksrevisjonen fra nyttår.

Gratulerer med ny jobb! Hvordan er det å skifte beite etter 32 år som stortingsrepresentant?

- Selv om det er en stor endring, er det noe jeg har vært forberedt på lenge. Jeg trodde det skulle være dramatisk å ikke være på åpningen av Stortinget, men jeg har vært innstilt på det i så lang tid at overgangen gikk greit.

Hva gleder du deg mest til?

- Akkurat nå gleder jeg meg mest til å ta fatt på Riksrevisjonen i januar. Jeg har lært at Riksrevisjonen er et stortingsorgan. Men uavhengighet og upartiskhet er viktig.

Hvordan vil Riksrevisjonen merke at du tar over for Jørgen Kosmo?

- Jeg håper jeg kan følge opp den gode jobben Jørgen Kosmo har gjort med å gjøre Riksrevisjonen synlig i offentligheten. Jeg har ingen programerklæring med store endringer, det får vente til jeg kommer litt inn i jobben.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Det er ikke lett å si, ofte er det den siste boka jeg har lest. Skal vi se, den ligger på pulten her. «Før jeg brenner ned» av Gaute Heivoll. Den handler om en sørlandsbygd og en pyroman, og er en utrolig flott menneskeskildring fra et bygdemiljø som ikke mange kjenner til. Det var den første Gaute Heivoll-boka jeg leste, og nå har jeg lest den for andre gang.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å være ferdig med en jobb som man har gruet seg til. Og så ta seg et glass rødvin.

Hvem var din barndomshelt?

- Det var vel en eller annen eventyrskikkelse. Men etter hvert som jeg ble litt eldre, var det Winston Churchill. Han var uredd, og han klarte å samle og begeistre folket i en presset krigssituasjon.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Av og til misliker jeg utålmodigheten min. Jeg synes ofte at ting går for sakte, men etter hvert skjønner jeg det må ta litt tid.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da kjøper jeg noe jeg finner ut at jeg ikke trenger.

Har du noen eksempler?

- Det finnes en del eksempler i klesskapet. Jeg er ingen super-shopper, men av og til faller jeg for fristelsen og handler ting jeg ikke burde kjøpt.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

- For menneskerettigheter og mot undertrykking og diskriminering.

Er det noe du angrer på?

- Sikkert mye, men jeg har ikke tenkt å liste det opp i Dags-avisen. Det er klart man angrer på noe etter over 30 år med politisk liv, men det viktigste er å ikke se seg tilbake for ofte.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Jeg kunne gjerne stått fast med Erna. Da skulle jeg gitt henne noen gode råd.

endre.stangeby@dagsavisen.no