Navn i nyhetene

Sleivsparker på Facebook

Han mener ingen hadde brydd seg dersom han hadde kommet med et sleivspark om svensker.

Nils Rune 
Langeland (48) Historiker og professor

Får kjeft for 
Facebook-utsagn

Du har fått krass kritikk fra flere hold etter å ha uttalt deg om «genetisk svake analfabeter fra Punjab» på Facebook. Jeg må få spørre: hva mente du egentlig med utsagnet?

- Altså: For det første er jeg blitt tolket som om jeg skulle være Jens Stoltenberg på Stortinget. Faktum er at dette var et sleivspark på en facebooktråd som omfattet hundrevis av innlegg. Og jeg dementerte det, fordi det kan være støtende for mange. Det er en typisk Facebook-sak. Og jeg føler det er urettferdig at man kan plukke noen sleivspark fra min side og ikke samtidig siterer utskjellingene. I tillegg ødelegger dette noe av det som var noe av det fine med Facebook, som et sted der kunne man være uhøytidelig og rølpete og der folk kunne være saklige og usaklige.

Du har ikke vurdert å gjøre Facebook-kontoen din privat, da?

- Ja, jeg burde sikkert gjort det. Og jeg har slettet innlegget, fordi jeg innser at det kan virke støtende. Jeg har gått tilbake på det. Men da forlanger jeg at de som har kalt meg de verste ting, også gjør det.

Hva har du blitt kalt, da?

- Fascist opp og ned i mente. Det er veldig urettferdig i et ytringsfrihetsperspektiv at aggresjonen fra motparten ikke kommer opp i dagen også. Skal du åpne denne boksen, skal også de usaklige ytringene fra motparten fram.

Kan du forstå dem som kritiserer deg for språkbruken?

- Jeg kan forstå det, men også ikke. Og det sier noe interessant om utviklingen av norsk offentlighet etter 22. juli. Det er skapt et veldig sensitivt, hysterisk klima der man er på leting etter fiender. For å sette det på spissen: Hvis jeg hadde sagt ett eller annet om svensker, hadde ikke en kjeft reagert.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- «Opplysningens dialektikk» av Adorno og Horkheimer. Den viser det beste av Freudo-marxismens intellektuelle storhet. Eller brodd, kan du skrive. Eller analysekraft.

Hva gjør deg lykkelig?

- Ro og fred til å tenke og lese og skrive. Å være i godt lag, med intelligente, frie ånder.

Så du har ikke noe til overs for dumme folk?

- Altså, folk som har en agenda som går ut på at en liksom skal utslette seg fra det offentlige rom, har jeg lite respekt for.

Hvem var din barndomshelt?

- Godt spørsmål. Nå må jeg tenke litt ... Robinson Crusoe og Ivanhoe. Vi som er ekte europeere, vil alltid leve i eventyr.

Hva misliker du mest med deg selv?

- At jeg ikke får gjort alt det jeg skulle gjort.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Jeg skeier ut når jeg debatterer med Rune Slagstad i offentligheten.

Ja, han sa jo om denne saken at den er «typisk for din oppførsel i det intellektuelle liv».

- Min største last er å utsette meg for Slagstad.

Vil du utdype det, eller ...?

- Nei, det kan stå sånn.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Ingenting.

Er det noe du angrer på?

- At jeg støter folk som ikke fortjener det.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Hanne Ørstavik. Hun er kjæresten min.

Mer fra Dagsavisen