Politikk

Maktspredning, maktspredning, maktspredning

Den nye kulturministeren, Thorhild Widvey (H), vil avpolitisere Kulturrådet. Nå skal makten spres, og frivilligheten skal styrkes. I tillegg ønsker hun en ny debatt om norsk kultur og verdier.

Thorhild Widvey gleder seg til å reise ut i Norge og lære mer om kulturlivet. Hun tar med seg erfaringer fra styreverv i næringslivet.
Publisert Sist oppdatert

Med regjeringsplattformen foran seg, lener den nybakte kulturministeren seg framover. Hun har varslet at hun ønsker en debatt om norsk kultur, og skal svare på hva hun mener norsk kultur er.

- Det er bredt. Jeg synes kanskje ikke at det er min oppgave å definere det. Men hele dette feltet kultur- og religionspolitikk er et felt jeg ønsker skal være aktivt. Hvor er vi, og hvor går vi med hensyn til våre verdier, spør hun. Thorhild Widvey forteller om sitt syn på kultur.

- Kultur er både «preform» og oppleve. Vi hadde ikke mange konserthus der jeg vokste opp. Vi måtte skape kulturen selv. Det har preget min oppvekst sterkt, sier hun.

- Jeg er helt uredd i møte med andre kulturer. Da jeg jobbet som olje- og energiminister, møtte jeg folk med helt andre tradisjoner og religioner. Det var utrolig spennende, og jeg kjenner meg trygg for jeg står støtt der jeg er.

- Men hva skal vi diskutere?

- Hvordan vi oppfatter virkeligheten og hvordan samfunnet er. Både kultur og religion i forhold til virkeligheten. Og hvilket samfunn vi skal utvikle, sier hun.

- Har du kritiske synspunkter på der vi står nå?

- Det har jeg, men vil gjerne komme tilbake med hva det er, sier Widvey.

Kulturrådsmedlemmene

Den nye kulturministeren jobber nå på spreng med det justerte statsbudsjettet som de blåblå skal legge fram om kort tid. Av endringer som allerede har vært varslet er gradvis reduksjon av pressestøtten, reversering av bokloven og en maktspredning, særlig i Kulturrådet. Om tre uker skal Kulturrådet ha sin årskonferanse, og dit kommer kulturministeren, antakelig med nyheter.

- Det er igjen dette med maktspredning og mangfold med hensyn til hvem som skal være i Kulturrådet. Jeg er mindre opptatt av politisk tilhørighet enn den forrige regjeringen, for å si det forsiktig. Det er viktig å demonstrere i oppnevningen av råds- og styremedlemmer.

- Vil du skifte ut medlemmer?

- Det får vi se. Dette vil skje når det skal skiftes ut uansett. Det er viktig at sammensetningen demonstrerer en mangfoldighet og maktspredning. Den forrige regjeringen har oppnevnt veldig mange som har hatt noen korte bokstaver etter navnet sitt til styrer og råd, for å si det sånn. Dette er noe jeg faktisk kan ganske mye om. Jeg vet hvor viktig det er at man ikke driver partipolitikk i styrerommene, sier Widvey.

Under valgkampen dannet andre nestleder i Kulturrådet, Arnfinn Bjerkestrand, Kulturkampen, en kampanje for å bevare rødgrønn kulturpolitikk.

- Sånn skal vi ikke ha det, sier Widvey.

Frivilligheten

Widvey har fått flere spørsmål om hun vil opprettholde de rødgrønnes nivå på kulturbevilgninger, som med det ferskeste statsbudsjettet ligger på én prosent av budsjettet. Widvey mener det er viktigere hva vi får igjen, enn hvor mye som brukes.

Widvey har selv en sterk forankring i frivilligheten, og vil styrke denne, samtidig som at kulturen skal desentraliseres.

- Det er viktig med en diskusjon rundt hva som er viktig i samfunnet vårt. Frivilligheten kan gjøre det til et godt samfunn. Det er titusenvis av arbeidstimer som legges ned gratis hver dag. Det trenger vi mer av i samfunnet vårt, sier hun.

- Den profesjonelle kulturen snakker du lite om.

- Det er gode eksempler på teatre som er desentralisert, for eksempel Trøndelag Teater. I filmen har du Tromsøs internasjonale filmfestival.

- Filmfestivalene sliter jo økonomisk. Vil du gjøre noe med det?

- Det må vi se på. Privat finansiering er en mulighet. Vi ønsker ikke å fjerne dem. I tillegg har vi et godt desentralisert tilbud av kammermusikere. Det vil vi også støtte opp om, sier Widvey.

- Du har trukket fram friluftsliv når du har fått spørsmål om ditt foretrukne kulturuttrykk. Er du mer opptatt av det?

- Som kulturminister er jeg opptatt av hele feltet. Men jeg har min ryggsekk der jeg kommer fra. Men jeg går faktisk i operaen, jeg.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Widvey om:

Mediepolitikk: «Headingen som jeg snakker mye om er mangfold og maktspredning. Jeg ønsker at mediene skal styres mindre av politikerne. Det betyr gradvis reduksjon av pressestøtten og likestille avisene med e-medier. Vi er allerede i gang med å diskutere dette.»

Bokloven: «Vi ønsker ny bokavtale. Denne må tilpasses EØS-reglene. Har iverksatt forberedelser i departementet på det.»

Begrensning av NRK: «Jeg har ikke sendt noen SMS til direktøren og fortalt hva jeg mener. Det er ikke min måte å styre på. Men jeg er glad for at de har tatt den beslutningen å trekke seg ut av Dit.no. Nå skal vi lage stortingsmelding om lisensen og NRK, og den vil vi forsøke å få levert snarlig. Stortinget har trukket opp hovedlinjene i allmennkringkasterens oppgaver, jeg mener det er tilleggstingene som NRK i dag gjør som bør diskuteres.»

Powered by Labrador CMS