Innenriks

Klesmøllen spiser tøyet vårt igjen

For første gang på mange år melder renseriene om møllspist tøy.

Publisert Sist oppdatert

– I fjor høst fikk jeg for eksempel inn fem-seks plagg som var tydelig møllspist. Inntil for omtrent tre år siden så jeg ikke noe til møll i det hele tatt, sier Svein Jonassen, som har vært i renseribransjen i 36 år.

Selger møllkuler igjen

Flere av medlemmene i Norsk Renseri- & Vaskeriforening har sett tegn på at klesmøllen igjen gjør seg gjeldende, for eksempel når det gjelder salg av møllkuler.

– Jeg har registrert at flere spør etter møllkuler nå enn før. Det har alltid dukket opp ett og annet plagg med møllskader, men da gjerne gamle plagg som har hengt i fred i kanskje 20 år. De senere årene har vi imidlertid sett møllhull i nyere plagg også, sier daglig leder Hilde Løkås i Allrens på Skedsmokorset til nyhetsbyrået Newswire.

Beskytter ikke lenger tøyet

Klesmøllen er gladest i klær av ull. I tillegg kan larvene utvikle seg i skinn, stoppete møbler, fjær og filt.

Fram til 1950-tallet var klesmøll ganske vanlig i norske hjem og klesskap. Møllspist tøy var et vanlig uttrykk.

Men tørrere hus og overgang til klær av bomull, og senere kunstfiber, gjorde sitt til at møllen ble borte som et problem.

– Folk er ikke lenger like flinke til å beskytte ulltøyet sitt, derfor er klesmøllen nå et tema igjen. Nedpakking i tette poser, bruk av møllkuler og impregnering av ull er ikke vanlig lenger, sier Stein Norstein i firmaet Anticimex, som driver med skadedyrsanering.

Ull bør pakkes inn

Han konstaterer at det har vært en viss økning i forekomsten av klesmøll de siste årene og ber folk være oppmerksomme.

– Særlig i bygg med felles loft og kjeller er det grunn til å være påpasselig når tøy pakkes bort. Her kan klesmøllen fly fra bod til bod og legge egg. Ull bør pakkes inn, og i en helt tett pose. En liten rift i posen er nok til at møll kan legge egg der, sier Norstein.

Det er de nesten usynlige larvene som lager hullene i klærne. Det er den voksne møllen med vinger vi kan se, og det er den som sørger for spredningen.

Festmåltid i bunaden

Folkehelseinstituttet samler nå inn tall for alle registrerte skadedyrbekjempelser. Til og med juli i år var det registrert 64 tilfeller av kategorien kles- og pelsmøll, i hele fjor 108.

– Et ullplagg med matrester er mer utsatt en et som rent. En tilsølt bunad er som et festmåltid å regne. Da får klesmøllen sukker i tillegg til proteinet fra ulla, sier Norstein i Anticimex.

– Rist tøyet godt

Oppdager du at du har klesmøll på besøk, er det ikke veldig vanskelig å bli kvitt den.

– Det er stor sjanse for at larvene faller av hvis du rister tøyet godt. Varme- eller kuldebehandling er også en løsning. Varmebehandling i 30 minutter i 60 grader, for eksempel i varmeskap eller badstu, dreper alle stadier av møll. Nedfrysing i dypfryser i to-tre døgn gir også god effekt, sier han.

Møll-larver utvikler seg ikke i tøy som er i bruk.

– De går heller ikke på plagg av bomull eller syntetiske stoffer, disse kan ikke møllen spise. Imidlertid bør folk passe på gulvtepper av ull eller møbler med ullstoff, sier Norstein.

Powered by Labrador CMS