SV-leder Audun Lysbakken mener sakene til lengeværende asylbarn bør stå i bero inntil nytt regelverk er på plass.

- Viser svakheten i asylavtalen

SV-leder Audun Lysbakken mener Venstre og KrF tabbet seg ut da de inngikk asylavtalen med regjeringen.

- Det ligger en stor svakhet i avtalen KrF og V gikk med på sammen med regjeringen: De fikk ikke inn en enighet om stans i utsendelse av lengeværende asylbarn til de nye reglene var på plass. Hadde de fått til dette, ville regjeringen hatt et helt annet press på seg til å levere en god avtale. Nå er situasjonen den at regjeringen kan somle med regelverket, mens det de ønsket seg, er det som egentlig skjer - nemlig at barna blir sendt ut, sier SV-leder Audun Lysbakken og legger til:

- KrF og V har en svak forhandlingsposisjon, sier han.

 

Les også: Solberg møtt med ultimatum

Les også: Under press fra alle kanter

 

Bero

Lysbakken peker på at tidligere regjeringer ved to anledninger har endret reglene for asylbarn, og at man begge gangene stilte sakene i bero til nye regler var klare.

- Vil du at flere barn skal bli så er dét det eneste meningsfulle å gjøre. Hvis ikke risikerer du det vi ser nå, at barn som kunne fått bli, blir sendt ut før regelverket er på plass. KrF og Venstre har avvist våre forslag om å stille sakene i bero fordi de mente en ny løsning snart ville komme på plass og fordi regjeringen har sendt nye signaler til PU om å ikke prioritere lengeværende asylbarn. Nå har vi ventet over ett år på løsningen - og politiet har gitt blaffen i signaler de har fått, sier Lysbakken.

Han oppfordrer KrF og Venstre til å kreve at sakene til de lengeværende asylbarna nå blir stilt i bero inntil videre.

 

Les også: Truer med å trekke asylavtalen

Les også: Slik skal KrF stoppe Frps asylkjør

 

Ingen forskjell

Lysbakken spør seg også om hvorvidt situasjonen for lengeværende asylbarn ville vært annerledes dersom regjeringens instruksen hadde nådd Politiets utlendingsenhet. Regjeringen mente politiet skulle prioritere «barn», mens politiet har prioritert «lengeværende barn».

- Selv om det har skjedd en feil, er det grunn til å spørre om det egentlig ville hatt så mye å si: Det har aldri vært regjeringens politikk at lengeværende barn ikke skulle sendes ut, man skulle bare prioritere en annen gruppe, sier SV-lederen.