Innenriks

Solberg møtt med ultimatum

Innen to uker må forhandlingene om et nytt regelverk for lengeværende asylbarn være på plass, krever KrF.

Det var KrF-representant Hans Olav Syversen som i Stortingets spørretime onsdag framførte det som må oppfattes som et ultimatum til regjeringen.

– Utfordringen er å være sikker på at vi treffer planken, svarte statsminister Erna Solberg (H).

Hun viste til at forskriftens opprinnelige ordlyd ble heftig kritisert av dem som ønsker at det tas større hensyn til barns beste i asylsaker, til tross for at den hadde til hensikt å ivareta deres interesser.

Les også: Beklaget overfor Stortinget

«Dårlig ledelse»

Gjennom to hovedspørsmål og en lang rekke tilleggsspørsmål ble Solberg forsøkt stilt til veggs om asylbarna. Hun kom også med et par innrømmelser.

At den politiske instruksen fra Justisdepartementet om lengeværende asylbarn ikke ble videreformidlet fra Politidirektoratet til underliggende etater, er et «eksempel på dårlig ledelse», fastslo hun.

Statsministeren ble også spurt om hva hun mener om at justisminister Anders Anundsen (Frp) flere ganger har sagt at regjeringen ikke har til hensikt å «tømme lagrene av barn».

– Jeg ville ikke ha brukt ordet «lager», vedgikk hun.

Solberg understreket flere ganger at det var helt riktig av justisministeren å beklage at instruksen ikke er blitt videreformidlet av Politidirektoratet. Denne beklagelsen kom han også med fra Stortingets talerstol tirsdag ettermiddag.

– Det var en riktig og betimelig beklagelse, sa Solberg.

Krav om stans

KrF-leder Knut Arild Hareide gjentok onsdag kravet om stans i returene av lengeværende asylbarn inntil en varig løsning er på plass.

– Tildelingsbrevet er selve bruksanvisningen for etatene for oppfølging av arbeidet. Både justisministeren og politidirektøren har sagt at dette var en meget beklagelig feil, sa Hareide.

Solberg avviste utspillet ved å vise til at instruksen nå er tydeliggjort overfor politiet.

– Jeg mener man skal forholde seg til det regjeringen sa, at man ikke særlig skulle sende ut lengeværende barn, men man skal fortsatt sende ut barn, sa hun.

Solberg la til at regjeringen nå foretar en gjennomgang for å undersøke om styringssignaler fra regjeringen blir fulgt opp etter hensikten. Hun viste til at det pågår en løpende «styringsdialog» mellom Politidirektoratet og underliggende etater, som kanskje har hatt en annen valør enn den skriftlige korrespondansen gir inntrykk av.

Les også: Truer med å trekke asylavtalen

Grande ba om frist

Før ultimatumet kom fra KrF, ba Venstre-leder Trine Skei Grande om at statsministeren setter en endelig frist for når regjeringen og samarbeidspartiene må være ferdige med forhandlingene som nå pågår om en ny forskrift om lengeværende asylbarn.

– Jeg har brukt mye tid på å forhandle med regjeringen det siste halvannet året. Min erfaring er at hvis det settes en frist, så blir vi enige, sa Grande.

– Jeg har alle forhåpninger til at en løsning er like rundt hjørnet og iallfall vil være på plass før jul, svarte Solberg.

Asylbarn-forskriften har vært ute på høring og er nå gjenstand for forhandlinger mellom Venstre og KrF på den ene siden og regjeringen ved justisminister Anders Anundsen (Frp) på den andre.

Les også: Slik skal KrF stoppe Frps asylkjør

Sur stemning

Venstre og KrF mener regjeringen har vært langt mer opptatt av å gjennomføre de skjerpende sidene ved asyl- og innvandringspolitikken som de fire borgerlige partiene har blitt enige om.

KrF-leder Knut Arild Hareide spurte statsministeren rett ut om hun mener balansen i avtalen som er inngått på utlendingsfeltet, er godt ivaretatt.

– Det er to deler av oppmykingen som vi er blitt enige om. Den ene er engangsløsningen som omfatter 318 personer og 165 barn. Den gjennomføres nå. Den andre delen er forskriftsendringen, som altså vil kunne komme på plass med det aller første, sa Solberg. (NTB)

Mer fra Dagsavisen