Tusenvis av kvinner har utsatt livmorhalsprøven

Siden mars har 25.000 færre kvinner tatt livmorhalsprøve, ifølge tall fra Kreftforeningen. De mener det er svært alvorlig at færre har sjekket seg.

Etter at #sjekkdeg-kampanjen i 2015 ble lansert har tallet på kvinner som sjekker seg for å forebygge livmorhalskreft, økt kraftig. Men nå går tallene i motsatt retning, forteller Kreftforeningens generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross.

Årsaken til frafallet er koronapandemien.

– I januar og februar ble det tatt flere prøver enn i de samme månedene i 2019. Deretter ser vi nærmest en bråstopp etter 12. mars da koronapandemien for alvor gjorde sitt inntog i Norge. Dette er svært alvorlig, sier Ross.

I mars stanset Livmorhalsprogrammet utsendelsen av påminnelser for å redusere det akutte presset på helsevesenet, og mange unngikk å gå til legen. Resultatet har vært nedslående, mener generalsekretæren.

Les også: FHI-sjef tror det kan ta tid før en vaksine knekker koronaviruset i Norge

SMS fra Livmorhalsprogrammet

Vanligvis får kvinner fra 25 til 69 år brev fra Kreftregisteret når det er på tide å ta en ny prøve. I brevet blir de oppfordret til å bestille time hos legen og sjekke seg for å forebygge livmorhalskreft.

For å sikre at så mange unge kvinner som mulig deltar i programmet, får kvinner som fyller 25 år i år også en påminnelse per SMS eller i digital postkasse nå i høst.

Leder for Livmorhalsprogrammet hos Kreftregisteret, Ameli Tropé, forsikrer i en pressemelding om at de er i gang med igjen å sende ut påminnelser. Hun har en sterk oppfordring til kvinner om å bestille time når de får et varsel.

– Jeg kan ikke få understreket nok hvor viktig dette er. Nå er vårt hovedfokus å ta igjen etterslepet fra korona. Sjekker du deg jevnlig til du er 69 år, er sannsynligheten for å få livmorhalskreft veldig liten, sier hun.

Les også: – Hvem vet egentlig hvor mange liv som er tapt

80 prosent redusert risiko

Risikoen for livmorhalskreft reduseres med over 80 prosent ved å sjekke seg alle de gangene man får påminnelse om å ta prøve.

– Det er ikke ofte vi kan si at vi kan unngå å få kreft, men når det gjelder livmorhalskreft så kan vi i stor grad det. Med en enkel livmorhalsprøve kan vi fange opp noen alvorlige celleforandringer før det utvikler seg til kreft, sier Kreftforeningens generalsekretær.

Ifølge en undersøkelse fra Norsk koronaopinion i juni opplyste hver tredje nordmann at de unnlater eller utsetter å oppsøke helsetjenester som følge av koronautbruddet. Av dem som er under 40 år gamle, svarte fire av ti at de har unngått å oppsøke helsetjenester.

Kreftforeningen har tidligere gått ut og sagt at de frykter at koronapandemien vil gi utslag på føflekkreftstatistikken fordi færre oppsøker legen for å undersøke mistenkelige hudforandringer.

Les også: «Vi trenger et samfunnsbarnevern»