Innenriks

Tina har skapt et uterom med sydenstemning

200.000 følger Tina Stuestøls hage på Instagram. Her kan hun nyte sommeren med både bar, basseng og utekino.

Av Kjersti Busterud

– I år er jeg veldig glad vi har basseng. Det blir fint med hjemmesommer ved bassengkanten, sier Tina Stuestøl. Hun er kjent på Instagram under navnet @interiorwife, hvor hun deler bilder fra sin hage med følgere fra både inn- og utland.

Mange drømmer seg nok bort i bildene av solsenger langs bassengkanten. Men at Stuestøl endte opp med basseng, var egentlig tilfeldig.

– Da vi kjøpte huset i 2004, var det allerede basseng her. Ellers ville jeg nok aldri tenkt tanken. Men nå tenker jeg at basseng er en god investering. Særlig barna har hatt mye glede av det, forteller hun.

Les også: Fjellturer uten koronatrengsel (DA+)

Pølsebod og kinokiosk

Selv om det var litt tilfeldig at familien endte opp med basseng, er resten av uterommet godt planlagt.

– Tomten var allerede opparbeidet da vi flyttet hit, men vi har gradvis videreutviklet den, og nå er vi i mål med å få uterommet slik vi ønsker det, forteller hun.

Bassenget er blant annet supplert med en bar.

– Baren er blitt populær og brukes som både pølsebod og kinokiosk. Konstruksjonen er veldig enkel, og den er bygget av restematerialer. Med bast på taket gir den litt «hula-hula»-følelse, sier hun.

BAR: Baren hos Tina Stuestøl er bygget av restematerialer, og er blitt et populært innslag i hagen. Foto: Tina Stuestøl / interiorwife

Baren hos Tina Stuestøl er bygget av restematerialer, og er blitt et populært innslag i hagen. Foto: Tina Stuestøl / interiorwife

Et annet element utenom det vanlige, er pergolaen med utekino.

– Å lage en utekino er egentlig ganske enkelt, det er bare å spenne opp noe hvitt. Vi hadde et gammelt lerret liggende, men man kan også bruke for eksempel et solseil, sier hun.

I tillegg må man selvfølgelig ha en projektor som kan rigges opp.

– Utekino er veldig koselig. Og særlig populært når barna har besøk, sier hun.

Komfortabel trend

Hagedesigner Marit Næss Jørgensen i Hageplanlegging.no forteller at hageeiere i større grad tilrettelegger for at det skal være komfortabelt ute.

– Skillet mellom inne og ute viskes ut ved at man setter opp levegger og utestuer. Vi vil være ute, men nesten like skjermet for vær og vind som inne, forteller hun.

Også kjøkkenet flyttes i større grad ut.

– Folk har ikke lenger bare en grill, men gjerne også utepeis og utekjøkken. Mange legger også mye penger i belysning, sier hun.

Les også: Vilt, vakkert og vått: Kanoens comeback

Jørgensen har også merket seg at flere vil ha vann i hagen.

– Ikke alle har plass og mulighet til å anlegge et basseng, men det går an å lage et lite vannspeil på en veldig enkel måte ved å grave ned for eksempel en murerbøtte og ha planter som dekker rundt kanten, tipser hun.

En annen trend er betong, i form av blant annet betongpotter og betongheller.

– Kombiner gjerne betong med treverk, det myker opp. Betongheller med småstein mellom gir også et fint uttrykk, forteller hun.

Tips til uterommet

Stuestøl har mange tips til hvordan man kan få mest mulig ut av uterommet.

– Det er lurt å dele inn hagen i ulike soner. I vår hage er bassenget én sone, pergolaen med utekino en annen, og så har vi to ulike soner hvor vi kan sitte ute og spise – ett sted med tak over, og ett litt svalere sted i skyggen, forteller hun.

– Et annet tips er tenke på uterommet som en forlengelse av innerommet. Tenk på at du skal sitte inne i stua og se ut – da er det ikke så hyggelig å se rett inn i en stygg putekasse eller baksiden av en grill, sier hun.

Er du glad i å være ute, er det også lurt å legge til rette for at du kan bruke hagen mer enn bare i de varmeste sommermånedene.

– Vi har varmelampe og tak over store deler av terrassen for å kunne sitte der fra april til oktober, sier hun.

SONER: Tina Stuestøl har laget flere sittesoner i hagen, slik at man kan flytte seg etter vær- og solforhold. Foto: Tina Stuestøl / interiorwife

Tina Stuestøl har laget flere sittesoner i hagen, slik at man kan flytte seg etter vær- og solforhold. Foto: Tina Stuestøl / interiorwife

Skaper stemning

Stuestøl tipser også om å sørge for innslag av både vann, tre, ild, utelys og planter i hagen.

– Vann trenger ikke å være et basseng. Man kan godt bare sette ut krukker med vann, det er fint for fugler og insekter. Vi har også en utedusj som man bare kan koble på hageslangen, tipser hun.

Et bålsted eller en bålpanne skaper god stemning. Alternativt kan man sette opp en biopeis, da slipper man røyk og lukt, sier hun.

Les også: Liten camper, store muligheter

Stuestøl synes treverk skaper lunhet, og foretrekker tre framfor terrassebord i plastbaserte materialer som kompositt.

– Vi har brukt vanlig trykkimpregnert furu som vi ikke behandler med beis, men lar gråne naturlig, forteller hun.

Et siste tips er å sørge for belysning av hagen.

– Lyslenker skaper en veldig fin stemning. Det finnes også et stort utvalg av små stemningslys med solceller, som lader om dagen og lyser om kvelden. Tenk på at du skal sitte inne om kvelden og se ut – kanskje kan du for eksempel lyse opp et fint tre med en uplight, sier hun.

Miljøvennlig hagetrend

Hagedesigner Marit Næss Jørgensen trekker fram den miljøvennlige hagen som den virkelig store trenden de siste årene.

– Folk er blitt mer opptatt av bærekraft. De vil legge til rette for bier og humler, lage sin egen jord og bekjempe skadedyr uten bruk av gift, forteller hun.

Å dyrke sin egen mat hører også inn under denne trenden.

– Stadig flere ønsker seg kjøkkenhage og drivhus, forteller hun.

Etter at koronaviruset kom til Norge, har interessen for hjemmedyrking tatt av. I Felleskjøpets butikker har frøsalget doblet seg, salget av settepoteter har økt med 80 prosent, og salget av jordprodukter økt med 50 prosent, ifølge NRK.

Mer fra Dagsavisen