Kultur

Fjellturer uten koronatrengsel

Dropp Besseggen og Galdhøpiggen. Her er tipsene for deg som ikke vil gå i kø i sommer.

Det er fortsatt usikkert hvordan årets feriesommer blir. Sikkert er det imidlertid at selv om både badeland og barer kanskje må holde stengt, er den norske fjellheimen åpen.

Vil du unngå folkemengder ved å reise til fjells, er det imidlertid en liten hake: Selv norske fjellområder kan by på fulle parkeringsplasser, folksomme stier og brukt dopapir blafrende i vinden. Godt over 300.000 besøkte for eksempel Preikestolen i fjor, og særlig tett kan det bli mellom turgåerne på fine sommerdager. Det samme gjelder populære turmål som blant annet Trolltunga, Galdhøpiggen, Besseggen og Gaustatoppen.

Les også: I gang med å planlegge norgesferien? Her er landets kuleste overnattingstilbud (DA+)

Heldigvis har den norske fjellheimen andre fine turer å by på.

– Ofte kan man finne vel så fine topper som dem alle skal gå på, sier Inger Lise Innerdal. Hun har tilbakelagt rundt 3500 fjellturer og skrevet tre bøker om toppturer i Norge.

– Veldig mange går for eksempel fra Memurubu over Besseggen, mens det er nesten ingen som går over Bukkelægret, enda den turen er like fin, påpeker hun.

LUFTIG: Hvor, når og i hva slags vær du legger fjellturen, har mye å si for om du får stiene for deg selv eller om du må gå i kø. Her fra toppen av Blåhøa med utsikt over Gjevilvatnet.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

LUFTIG: Hvor, når og i hva slags vær du legger fjellturen, har mye å si for om du får stiene for deg selv eller om du må gå i kø. Her fra toppen av Blåhøa med utsikt over Gjevilvatnet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Øker i popularitet

Den Norske Turistforening (DNT) forventer mye folk til fjells i år.

– Fjellvandring har blitt stadig mer populært, og vi ser ingen grunn til at denne trenden skal snu i år. Snarere tvert imot, når folk ikke kan reise til utlandet, er det grunn til å tro at flere tar turen til fjells, sier kommunikasjonsrådgiver i DNT, Mari Stephansen.

Hun forteller at det særlig er de kjente turområdene i Jotunheimen, Rondane og Hardangervidda mange reiser til.

– Men det finnes jo så utrolig mye annet å velge i, påpeker hun.

DNT foreslår blant annet å ta turen til Suldalsheiane, Langsua, Finnskogen eller Breheimen dersom du vil gå i mindre folksomme områder.

DNT planlegger gradvis åpning av sine hytter fra 1. mai. Skal du bo på DNTs hytter fremover, må du imidlertid bestille plass på forhånd. Det betyr at DNTs garanti om plass til alle, endres. Drop-in-besøk blir ikke lenger mulig.

INNERDALEN: Innerdalen er blitt kalt Norges vakreste fjelldal, og området har mange familievennlige turmuligheter.
Foto:  Tore Wuttudal / NTB scanpix

INNERDALEN: Innerdalen er blitt kalt Norges vakreste fjelldal, og området har mange familievennlige turmuligheter. Foto: Tore Wuttudal / NTB scanpix

Snø i nord

Også Inger Lise Innerdal har merket at det er mer folk til fjells enn tidligere.

– Det har skjedd noe de siste 8–10 årene – man møter rett og slett mye mer folk i fjellet, uansett hvor man går, sier hun.

Virkelig langt mellom folk mener hun det ikke blir før man drar så langt nord som til Finnmark.

– Men der er det til gjengjeld gjerne mye mygg, advarer hun.

Hun har likevel mange tips til hvor du kan dra hvis du ikke vil gå i kø.

– Akkurat nå er jeg på Røros. Rundt her er det mye vidde med veldig mange fine sykkelstier. Et fint turmål er for eksempel kommunens høyeste topp, Storviglen, tipser hun.

Synes du skisesongen ble for kort, anbefaler hun en sommerskitur i nord.

– Med de mengdene med snø som har kommet i Nord-Norge i vinter, kommer den til å ligge helt til sommeren. Jeg har for eksempel gått på ski til Suliskongen i Nordland så sent som 20. juni, det var helt fantastisk!

Les også: Turekspertene har drøssevis av tips: Slik reiser du kort, men godt i koronatiden

Familievennlige turer

Innerdal trekker fram Innerdalen som Norges vakreste fjelldal.

– Innerdalen, Øksendal og Ålvundeid i Møre og Romsdal har alle mange nette topper på 7–800 meter som egner seg godt for familieturer. Vil man ha litt brattere topper, kan man dra til Eikesdalen, sier hun.

Innerdal reklamerer også for sin egen hjemkommune Oppdal som et bra turmål for familier.

– På Oppdal er det mye folk om vinteren, men god plass om sommeren. Gjevilvassdalen er et fantastisk utgangspunkt for turer. Her finner du det som etter min mening er Norges fineste strand, nemlig Rauøra.

Selv har hun planer om gå i fjellene i Lofoten i sommer, men unngår høysesongen.

– I Lofoten er det mye folk om sommeren, så vi kommer til å reise i juni eller august.

Hun ser slett ikke mørkt på årets feriesommer.

– Det er så utrolig mye vakkert å se i Norge. Det er bare å pakke bilen og reise av gårde.

Les også: Drømmer du om å sykle Norge på langs? (DA+)

Turistforeningens turtips

Den Norske Turistforening anbefaler følgende turer dersom du vil dra til fjellområder uten altfor mye folk:

Barske Breheimen

Vil du oppleve fjell og daler, breer og tinder, og ikke møte særlig mange andre, skal du dra til Breheimen. Denne turen starter ved Sota Sæter, innerst i den frodige Bråtådalen i Skjåk kommune. Straks du legger av gårde i retning Nørdstedalseter oppover dalsiden og forbi Tverrådalskyrkja, er det ikke så mange som følger etter. Turen går i stein og ur og over bre, og er du heldig, har du et helt vanvittig utsyn mot Jostedalsbreen og andre herligheter i mils omkrets. Videre mot Sognefjellshytta går du over fjell og dal, med store kontraster underveis. Og hvis været tillater det, kan du nyte utsikten mot mektige Smørstabbmassivet og Fannaråken i Jotunheimen. Dette er en krevende tur, i tidvis utfordrende terreng. Planlegg godt i forkant, og tilpass turen etter egen form.

Rute: Sota Sæter – Nørdstedalseter – Sognefjellshytta

Stølstur i vest

På en vakker stølsvoll mellom snaufjell og bjørkeskog finner du Stavanger Turistforenings eldste hytte. På Bleskestadmoen er det lett å finne roen. Her kan du bade i friskt fjellvann i elva, våkne til den klirrende lyden av sauebjeller, gå dagsturer til de mange setrene i området eller nyte solnedgangen med en kaffekopp i hånden på trappa. Turen inn er overkommelig for de fleste, og avhengig av hvor man går fra, er det et par-tre timers vandretur inn.

Opplev Jenafjell

Fotturen til Kjerag er ikonisk, og en tur mange har på sin «bucket list». Det er det gode grunner til. Den spektakulære utsikten over Lysefjorden og den steile fjellveggen som stuper ned i fjorden tar pusten fra de fleste. Men visste du at det finnes gode grunner til å ta en ekstra natt dersom du alt er i området? Fra Lysefjorden Turisthytte kan du gå turen til Jenafjell, som gir deg like spektakulær utsikt over fjorden, men fra en annen vinkel og med langt færre folk. Turen er merket, men du bør ha med kart. Total tid tur/retur fra Lysebotn er ca. fire til fem timer.

LYSEFJORDEN: Ikke bare Kjerag, men også Jenafjell gir spektakulær utsikt over Lysefjorden. Foto: Odd Inge Worsøe / DNT

LYSEFJORDEN: Ikke bare Kjerag, men også Jenafjell gir spektakulær utsikt over Lysefjorden. Foto: Odd Inge Worsøe / DNT

Langsua – Jotunheimens forgård

Ønsker du en tur i et snilt terreng, er Langsua et godt valg. Kyr og sauer på beite er et vanlig syn her. Trolsk urskog, endeløse myrer og et rikt fugleliv er også sikre kjennetegn. Startstedet Storhøliseter er en gammel, sjarmerende seter med hus opptil 300 år gamle. Herfra går turen sørover og inn i nasjonalparken, til Storkvolvbua på lettgått sti mellom snille fjell. Her er det mange vann hvor fisken er bitevillig. Turen til Skriurusten neste dag er kort – så du har god tid til å prøve fiskelykken, ta fram primusen og nyte en bedre ørretlunsj ute. På turen tilbake til Storhøliseter ser du utover vann og myrer så langt øyet rekker, og bakenfor der; Jotunheimens storslåtte topper i vest. Rute: Storhøliseter – Storkvolvbua – Skriurusten – Storhøliseter

På sporet av skogfinnene

Lengst sørøst i Hedmark ligger Finnskogen, et område preget av den skogfinske innvandringen gjennom mange århundrer. Finnskogrunden er en vandring mellom finnetorp og gamle boplasser rundt innsjøen Møkeren. Underveis overnatter du på trivelige ubetjente DNT-hytter og i enkle tømmerkoier. Langs ruta opplever du et tverrsnitt av Finnskogens særegne skogfinske historie og kultur. Turen går hovedsakelig på sti i vakkert og lettgått skogsterreng. Ruta kan gås som en rundtur eller stykkevis i kortere etapper.

Rute: Austmarka bygdetun – Grasbråtan – Lebiko – Austmarka bygdetun

I hjertet av Skarvan og Roltdalen nasjonalpark

Nasjonalparken ligger i et av Midt-Norges mest uberørte skog- og fjellområder. Med start og avslutning på Bjørneggen i Meråker får du en lettgått tur gjennom et variert og vakkert landskap hvor du kan oppleve nasjonalparkens kulturarv og nyte den gode atmosfæren på Schulzhytta og Ramsjøhytta. På turen mellom Schulzhytta og Ramsjøhytta kan du velge tre alternativer; å gå Merkaruta, ta en topptur via Fongen, eller tinderangle over Saufjellet, Ramfjellet, Tofjellet og Ettfjellet. Området byr også på spennende geologi med tydelige spor fra siste istid.

Fra Voss til Vikafjellet

Dette er en tredagerstur som begynner på Voss. Gondolen ved togstasjonen tar deg rett opp og ut i Vossafjellene og en start på 850 moh. Beregn 5–6 timer på turen fra Hanguren til Volahytta. Volahytta ligger på 950 moh. og har gode fiskemuligheter. Dagen etter er Torvedalshytta en 5 timers vandring unna. Nydelig utsikt, i godt vær er det verdt å ta en topptur til Kvitanosi. Videre fra Torvedalshytta er det 6–7 timer til Selhamar. Gjennom grønnkledde åser og vakre elver. Langs Langavatnet kan du velge å gå ut til Vikafjellet, eller fortsette opp mot Hundeggi og ned til hytta Selhamar. Går du ut til Vikafjellet via Bjergane er det ca. 8,5 km på anleggsvei.

Perlen i Ryfylkeheiene

Stranddalen har en plass i hjertet til mange ryfylkinger, og det med god grunn. Mange kommer til den betjente hytta i Suldal ene og alene for å få servert lokale spesialiteten komle. Men det mange ikke er klar over er at området er et eldorado for alle som er glade i fjellblomster. Selv om Stranddalen ligger 1000 meter over havet er det et vell av planter som klorer seg fast i fjellandskapet. Her er berggrunnen rik på fyllitt, noe som gir gode forhold for mange arter. Et tips er å ta med en «flora i farger» og gå på jakt etter vakre blomster som bergfrue, rosenrot og ikke minst den rosa fjellsmella. Hytta ligger sentralt til i Suldal og kan nås fra flere startpunkter, med alt fra 2–3 til 9 timers vandring.

Mer fra Dagsavisen