Innenriks

Sier ja til eiendomsskatt

Oslo bør innføre eiendomsskatt og øremerke hver eneste krone til eldreomsorgen og barnehagene. Det anbefaler en enstemmig programkomité i Oslo Ap.

Dermed har programkomitéen i Oslo Ap kommet til samme konklusjon om eiendomsskatt som både SV, Rødt, Miljøpartiet De Grønne og LO i Oslo lenge har hatt.

 

Bunnfradrag på 4 mill.

- Vi foreslår å innføre en moderat eiendomsskatt med et bunnfradrag på 4 millioner kroner og en skattesats på 3 promille. I tillegg ønsker vi å starte taksering av næringseiendommer i neste periode (fram til kommunevalget i 2019, jou. anm.), med mål om å innføre eiendomskatt for slike eiendommer også, opplyser Rina Mariann Hansen.

I tillegg til å være del av Oslo Aps programkomité er hun også nestleder i Finanskomitéen i Oslo kommune.

- Hvor mange boligeiere vil måtte betale eiendomsskatt med dette forslaget?

- Basert på ligningsgrunnlaget for 2012 er det cirka 50.000 av 252.000 boliger som blir omfattet. Fire av fem blir altså skjermet helt. Vi er spesielt opptatt av at unge førstegangsetablerere i boligmarkedet ikke skal bli rammet. Det er vanskelig nok å få innpass der som det er. Derfor har vi satt bunnfradraget til fire millioner kroner. Men også de med dyrere boliger får dette bunnfradraget. Det innebærer at hvis du eier en bolig til 16 millioner kroner, skal du bare skatte av 12 millioner.

- Når vil dere innføre eiendomsskatten?

- Den kan innføres raskt, allerede fra 2016.

- Hvor store inntekter kan den gi?

- I løpet av neste periode kan det komme inn inntekter på over én milliard kroner bare på bolig. Hvor store inntekter eiendomsskatten for næring vil gi, er det vanskelig å anslå, men det blir minst like mye som for bolig.

- Hvorfor vil dere øremerke alle inntektene til eldre og barn?

- I neste periode trenger vi en ekstraordinær satsing på eldreomsorg og å sørge for nok gode og trygge barnehageplasser. Derfor må vi å skaffe oss nye inntekter. De siste ti årene er det blitt 42 prosent færre hjemmehjelpere i Oslo, selv om det er blitt flere eldre. Det sier seg selv at tilbudet ikke lenger er like godt som før når fire av ti hjemmehjelpere ikke er der lenger, begynner Hansen.

 

Endre omsorgen

- Vi ser også at det er nødvendig å endre måten vi tenker eldreomsorg på. Stadig flere eldre ønsker å bo hjemme, og da trenger vi både en mer velutbygd hjemmetjeneste og nye teknologiske løsninger, fortsetter hun.

- Og hvorfor er det nødvendig å bruke mer penger på de minste barna?

- Over 2.000 barn sto i barnehagekø i januar. De fleste barnehagene har dessuten ikke vikarbudsjetter. Når noen voksne blir syke, blir det derfor lavere bemanning.

- Kan velgerne føle seg sikre på at dere virkelig vil bruke hele eiendomsskatten på eldre og barn?

- Hvert år vil vi legge fram et regnskap som viser hvor mye penger Oslos innbyggere har bidratt med og hva de konkret har fått tilbake for disse pengene.

- Vil forslaget om mer skatt koste dere mange stemmer ved neste valg?

- Jeg tror mange ser behovet for å få et løft for eldreomsorgen og barnehagene.

Mer fra Dagsavisen