Innenriks

Regjeringen stenger i praksis grensen i 14 dager

Innreise til Norge blir kun tillatt for personer med nødvendige formål fra natt til fredag, har regjeringen bestemt.

Bilde 1 av 2

Regjeringen kunngjorde onsdag at innreise til Norge fra natt til fredag kun vil bli tillatt for personer med nødvendige formål. Tiltaket skal i første rekke vare i 14 dager.

– Det muterte viruset har spredd seg betydelig i mange land, og derfor har regjeringen bestemt seg for å innføre svært strenge regler. Det er de strengeste innreisesreglene siden 12. mars i fjor, og betyr i praksis at bare de som bor i Norge kan komme inn i landet, sier Erna Solberg og fortsetter:

– Det er inngripende tiltak, og regjeringen vil ta en ny vurdering om to uker. Men vi må være forberedt på at vi kommer til å ha strengere innreiserestriksjoner en stund lengre enn de 14 dagene, sier statsministeren.

Tiltaket er i samsvar med anbefalingen til Helsedirektoratet, som mener at innreise kun bør tillates for personer som kan dokumentere at reisen har et nødvendig formål som ikke kan utsettes.

– Så vil det være noen unntak her. Dette sikrer at kritiske varer og tjenester kommer inn til Norge, men det betyr at mange arbeidsinnvandrere ikke kan komme de neste ukene, forteller Solberg som opplyser at det ikke er laget unntak for at kulturpersonligheter eller idrettsutøvere skal komme inn i landet.

Les også: Norges Pfizer-vaksiner ikke så forsinket som fryktet

De nye reglene gjør at disse ikke lenger får komme til Norge:

* Utlendinger bosatt i EØS-området og EØS-borgere bosatt i tredjeland

* Familiemedlemmer som ikke er nærmeste familie: besteforeldre, voksne barn, foreldre til voksne barn og kjærester

* Utlendinger fra land utenfor EØS som har oppholdstillatelse i forbindelse med arbeid eller studier, inkludert sesongarbeid

* Utlendinger som skal arbeide med film- eller serieproduksjon eller som forsker som er unntatt krav om oppholdstillatelse.

Les også: FHI: Nye virusvarianter er en alvorlig trussel

Disse får fortsatt komme inn i landet:

* Utlendinger som skal ha samvær med barn

* Nære familiemedlemmer til personer som er bosatt i Norge (ektefelle/registrert partner/samboer, mindreårige barn eller stebarn, foreldre eller steforeldre til mindreårige)

* Journalister og annet personell på oppdrag for utenlandsk medieinstitusjon

* Utlendinger som skal mellomlande på flyplass i Norge

* Sjømenn og personell innen luftfart

* Utlendinger som gjennomfører gods- og persontransport

* Utlendinger som jobber innenfor kritiske samfunnsfunksjoner

* Helsepersonell fra Sverige og Finland som jobber i den norske helse- og omsorgstjenesten

* Dersom særlige grunner tilsier at utlendingen gis rett til innreise, slik som særskilt omsorgsansvar for personer i Norge eller andre sterke velferdshensyn

Les også: Massevaksinering, mutasjoner og demonstrasjoner: Slik går det med pandemibekjempelsen

Erkjenner at grensestengingen kan bli kritisk for noen bedrifter

Mange bedrifter har de utenlandske arbeiderne de trenger for de neste to ukene, men for noen bedrifter kan grensestengingen være kritisk, tror statsministeren.

– Mange som for eksempel skal jobbe i fiskeri- og foredlingsindustrien er kommet til Norge og enten i karantene eller ferdig med karantene. Men noen bedrifter vil oppleve at de mangler arbeidskraft og vil kunne komme til å permittere nordmenn, sier statsminister Erna Solberg (H).

Hun opplyser at regjeringen vil ha møter med bransjeorganisasjoner torsdag.

Det finnes ikke beregninger av de økonomiske konsekvensene av at grensen stenges blant annet for utenlandske arbeidere, opplyser statsministeren.

– På bransjenivå sier mange at dette vil kunne fungere, men for enkeltbedrifter kan det være kritisk, sier Solberg.

Les også: Storbritannia først i Europa med over 100.000 koronadødsfall

Mener de nasjonale koronatiltakene har fungert

De nasjonale koronatiltakene har virket, sier statsminister Erna Solberg (H). Det såkalte R-tallet er estimert til å være 0,6

– Ukesrapporten fra FHI for uke 3 viser en nedgang i antall smittetilfeller på 53 prosent siden uke 1, som var den verste smitteuken i pandemien, sa Solberg på en pressekonferanse om koronapandemien onsdag.

Der sa hun at R-tallet er estimert til å være 0,6. R-tallet antyder hvor mange en koronasmittet person smitter videre. R-tallet må være lavere enn 1,0 for at smitten i samfunnet skal avta. Er tallet over 1,0, vil smitten øke.

– Jeg ba det norske folk om å være med på et krafttak 3. januar. Dette krafttaket har mest sannsynlig gjort at det muterte viruset ikke har spredt seg så mye som det ellers ville ha gjort.

Les også: AstraZeneca-sjef: – Vårt løfte er å gjøre vårt beste

Mer fra Dagsavisen