Prestene bryter lønnsforhandlingene. Nå går partene til Riksmekleren

Sju av fagforeningene i kirkelig sektor valgte torsdag å bryte tarifforhandlingene etter to dager. Nå går partene til Riksmekleren.

Presteforeningen, Diakonforbundet, Utdanningsforbundet, Sykepleierforbundet, Forskerforbundet, Akademikerforbundet og Kirkelig Undervisningsforbund valgte torsdag kveld å bryte forhandlingene med KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, skriver KA i en pressemelding.

– Vi tar til etterretning at disse fagforeningene mener at årets oppgjør må løses hos Riksmekleren. Vi beklager situasjonen, sier direktør Ingrid B. Tenfjord i arbeidsgiveravdelingen i KA.

Årsaken til bruddet er at KA ikke har gått med på å videreføre en tidsbegrenset avtale om en midlertidig lønnskompensasjon på fem lønnstrinn ved opphevingen av prestenes boplikt.

Presteforeningen bekrefter bruddet.

– Arbeidsgiver ønsket ikke å være med på å sikre at prester har de samme lønnsvilkårene framover som vi har hatt de siste årene. Det gjør meg svært bekymret både for rekruttering av nye prester og for mobiliteten blant prestene som allerede er ansatt, sier Unio KAs forhandlingsleder og Presteforeningens forhandlingssjef Kristian Mollestad i en pressemelding.

Det er foreløpig ikke satt noen dato for når partene skal møtes hos Riksmekleren.