Innenriks

Mener Høyres renvasking av Frp er skammelig

Frp stigmatiserer innvandrere og skaper splid, mener Martin Kolberg (Ap), som nå har fått nok. Høyre har mistet sin anstendighet ved å slippe til Frp i regjering, sier han.

Av Sofie Prestegård og Bjørn S. Kristiansen

I en kronikk i dagens utgave av Dagsavisen tar den tidligere partisekretæren i Arbeiderpartiet et knallhardt oppgjør med regjeringen – og statsminister Erna Solberg spesielt.

Valgkampen er blitt preget av flere omstridte Frp-utspill om innvandring. Kolberg mener nå Høyres sjel står på spill.

– Du har skrevet en kronikk med tittelen: «En politisk skam, statsminister». Hva er det du mener Erna Solberg bør skamme seg over?

– Høyre har gitt Frp plass i regjeringen, og med det renvasket et parti som splitter framfor å forene, og spiller på frykt i deler av befolkningen. Det mener jeg er uanstendig av Høyre å være med på, sier Kolberg.

– Med tårer i øynene

Han forteller at han i valgkampen har møtt flere folk med innvandrerbakgrunn som har bodd i Norge i tiår, og som nå lurer på om de fortsatt hører hjemme her.

– De har møtt meg med tårer i øynene, og lurer på om de fortsatt har en plass i Norge. Det spør de om fordi vi har en autorisert person som er innvandrings- og integreringsminister som stigmatiserer deler av den norske befolkningen.

– Når har hun gjort det?

– Hun har hele tida antydet at de er en trussel mot norske verdier og den norske velferdsstaten. Det sier hun hele tida. Det er hennes hovedbudskap. Mens det som er tilfelle, er at det i dag er hundre tusenvis av innvandrere som gjør en jobb i Norge, sier Kolberg, og fortsetter:

– De kjører trikken i Oslo og tar seg av innhøstingen i norsk landbruk. Nå blir de usikre på sin plass i Norge. Dette er folk med lovlig opphold som gjør en jobb som alle andre nordmenn, sier Kolberg og understreker at det ikke er noen partier i Norge som er uenig i at de som ikke har lovlig opphold i Norge, skal sendes ut.

Hovedlinjene i norsk innvandringspolitikk i dag bygger på asylforliket fra 2015. 161 av 169 stortingsrepresentanter står bak forliket – det vil si alle partiene på Stortinget foruten MDG og SV.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Frp-koden»

Det var Kolberg som i sin tid lanserte uttrykket «Frp-koden», som skulle forklare måten fløypartiet opererer på. Kolberg summerte opp partiets virkemåte i fem elementer:

* Si én ting, og gjøre noe annet.

* Angripe de svake, men selv fremstå som offer.

* Snakke om de svakeste og prioritere de rikeste.

* Gjøre én ting i opposisjon og noe helt annet når man har makt.

* Ignorere fakta når det ikke passer til politikken.

Beskrivelsen av Frp er like treffende i dag, mener Kolberg.

– Når mener du Frp har sagt en ting og gjort noe annet?

– Jeg sier bare bompenger, bompenger, bompenger.

– Når har de angrepet de svake, mens de selv har fremstått som et offer?

– Det er bare å se på hvordan de nå tar feriepengene fra dem som går på dagpenger, og kutter i støtten til alenemødre. De sier de representerer de svakeste, men gjør noe helt annet.

Les også: Kolberg i valgkampdebatt: - Listhaug gjør noe hun ikke burde gjøre som integreringsminister

Ber Erna rydde opp

Historien har tydelig vist hvordan Frp vokser på å spille det såkalte innvandringskortet, ifølge Ap-politikeren.

– Det betyr at Solberg visste hva hun gjorde da hun tok Frp inn i regjering. Høyre kunne valgt KrF og Venstre, men hun valgte Frp. Hun sitter med et betydelig ansvar for å ha renvasket Frp. Nå etterlyser jeg en statsminister som rydder opp. Det kan ikke være slik at vi har en statsråd som stigmatiserer deler av befolkningen, sier Kolberg.

Høyre slår tilbake...

Dagsavisen henvender seg til Statsministerens kontor, men får svar fra Høyres parlamentariske nestleder Nikolai Astrup.

– Nå må Ap snart begynne å snakke om politikk – og ikke bare Frp, skriver han i en e-post.

– Det begynner å bli ganske åpenbart at Ap mangler gode politiske svar på hvordan vi skal skape flere jobber, modernisere offentlig sektor, redusere helsekøene og sørge for at elevene lærer mer i skolen. I mangel av egen politikk, foretrekker Ap og Kolberg å snakke om Frp.

... og Frp: – Desperate Ap

– Desperasjonen i Arbeiderpartiet når stadig nye høyder. Nå skal Kolberg dra opp en debatt han tapte så det sang etter for over ti år siden. Det viser hvor dårlig det står til i Ap for tida. Det er kun svartmaling og prat om retorikk, null politikk, skriver Frp-leder Siv Jensen i en e-post, og understreker:

– Påstandene fra Kolberg stemmer ikke. Frp er opptatt av å ta opp realitetene, og selv om Kolberg forsøkte å avspore debattene også for ti år siden, lykkes han ikke lengre.

Mer fra Dagsavisen