Innenriks

– Må ta ansvar for Frode Berg

– Har de brukt Frode Berg til et oppdrag i Russland, må de også ta ansvar for å få ham hjem igjen til Norge.

Bilde 1 av 2

Det er den krystallklare meldingen til regjeringen fra Øystein Hansen i støttegruppa for Frode Berg.

Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Sør-Varanger kommune er like krystallklar.

– Alle har et personlig ansvar, men hvis Frode Berg er blitt satt under press av norske myndigheter, har de også et ansvar for å få ham ut av den situasjonen han har havnet i, sier Rafaelsen.

Dagsavisen mener: Spionskandalen

– Et redskap

I helga ble det kjent at spionsiktede Berg, som har sittet varetektsfengslet i Moskva siden desember, skal ha vært der på oppdrag for Etterretningstjenesten. Dette har Berg selv opplyst til sine advokater.

– Dette kom overraskende for oss i støttegruppa, og det var et sjokk for familien, sier Hansen.

– Men vi er veldig opptatt av å støtte Frode Berg, og ingenting har endret seg med dette. Vi i støttegruppa tar ikke stilling til skyld, og så vidt jeg vet er alle uskyldige inntil de er dømt.

Rafaelsen sier at det som nå har framkommet, «forandrer ikke på noe for min del.» Også han har lenge arbeidet til beste for Berg, blant annet ved å sende to brev til statsminister Erna Solberg (H).

Det eneste som har endret seg med helgens avsløringer, slik Hansen ser det, er regjeringens behov for å handle i saken. Så langt, i de snart fem månedene siden Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB, har regjeringen vært altfor passiv, mener han.

– Frode Berg er blitt brukt som et redskap av norske myndigheter. Det burde derfor ha vært myndighetene som sitter i fengsel i Moskva nå. Dette blir som i narkotikasaker hvor det er bakmenn som trekker i trådene, sier Hansen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Snakk med hverandre

Han er tydelig på at Berg nå må bli gjenstand for politiske samtaler mellom Norge og Russland på et høyt nivå.

– Snakk med hverandre, oppfordrer Hansen innstendig.

Samtidig ser han at dette kan bli problematisk.

– Regjeringen har bidratt til å trekke oss i retning av en ny kald krig med Russland. Forholdet mellom Norge og Russland har blitt så kaldt at en utlevering kan komme til å trekke i langdrag.

I februar fikk støttegruppa for Frode Berg møte utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). I lys av det som kom fram i helga, ser Hansen nå på dette møtet som en bekreftelse på at regjeringen har visst mer enn den så langt har sagt.

– Vi var glade for at hun møtte oss, selv om hun bare kom med «prat». Det var satt av 25 minutter til møtet. Vi fikk én time. Det ville vi ikke fått hvis det bare hadde vært snakk om en forsoffen fyllik eller noe slikt, som hadde havnet i trøbbel i Moskva.

I Frode Bergs hjemby Kirkenes, har mange engasjert seg for å få ham tilbake til Norge. Men dette engasjementet strekker seg lenger enn som så.

– Vi har samlet inn over 200.000 kroner fra vanlige folk og organisasjoner i hele landet, til juridisk bistand til Frode Berg, til trivselsforhold i fengselet og for eventuelle reiser hvis familien får mulighet til å besøke ham i fengselet, forteller Hansen.

I går formiddag var det på nytt møte i støttegruppa, hvor veien videre ble diskutert.

Også leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Aps Anniken Huitfeldt, forventer nå at regjeringen handler.

– Vi forutsetter at Utenriksdepartementet yter nødvendig bistand til Frode Berg og også følger opp hans pårørende her hjemme, sier hun til Dagsavisen.

Les også: Forsvarere: Frode Berg var i Moskva på oppdrag for E-tjenesten

– Besøker Berg

Verken Etterretningstjenesten, forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen eller Utenriksdepartementet har ønsket å kommentere opplysningene om at Berg skal ha handlet på oppdrag fra Etterretningstjenesten.

– Vil disse opplysningene endre bistanden Berg får fra norske myndigheter, kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet?

– Fra Utenrikstjenesten og UDs side fortsetter arbeidet for å ivareta Frode Bergs interesser, blant annet gjennom besøk i fengselet for å gi praktisk bistand, og ved å være til stede på rettsmøter.

– Når vil dere besøke Berg i fengselet neste gang?

– Etter planen skal vi besøke Berg denne uka.

– Hvem vil representere norske myndigheter da?

– Ambassaden i Moskva.

– Hva slags temaer vil bli tatt opp under møtet?

– Det kan jeg ikke kommentere på grunn av taushetsplikten i konsulære saker.

Les også: Lavrov lover å se på saken til Frode Berg

Mer fra Dagsavisen