Frode Berg har sittet arrestert i Moskva siden 5. desember i år. FOTO: YUSUF MAYDUNOV/NTB SCANPIX

Spionskandalen

Etter andre verdenskrig er ingen nordmann blitt dømt for spionasje mot Russland på oppdrag for E-tjenesten og den norske stat. Den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg kan bli den første.

Han innrømmer at han var i Moskva for den norske E-tjenesten da han ble arrestert av det russiske sikkerhetspolitiet FSB. Berg risikerer 20 års fengsel hvis retten finner ham skyldig.

Bakgrunn: Forsvarere: Frode Berg var i Moskva på oppdrag for E-tjenesten

Hvis Berg er norsk spion, er saken ikke bare meget alvorlig for ham. Den er skadelig for forholdet mellom Norge og Russland. Spionasje mot et annet land er uansett en fiendtlig handling. De gangene russiske spioner er blitt avslørt her i landet, har Norge reagert kraftig med blant annet utvisning av russiske diplomater. Vi må regne med en tilsvarende russisk reaksjon på Frode Berg-saken.

Les også: Støttegruppa: – Må ta ansvar for Frode Berg

Spionsaken virker svært amatørmessig utført. Det er en kjent sak at en del av etterretningstjenestens jobb er å skaffe informasjon om Russland. I vår digitaliserte tid trodde vi det skjedde uten bruk av pensjonister med penger i veska og brev som skal overleveres spionkontakter. Det minner mer om en spionroman fra 1960- tallet av John le Carré, enn om moderne etterretning.

Etterretningstjenesten hører inn under Forsvarsdepartementet. Fra det hold har det ikke kommet et eneste pip om hva som har skjedd. E-tjenesten viser til Utenriksdepartementet for kommentar. Heller ikke UD har noe å si om saken.

Les også: Familien frykter forverring for Frode Berg etter diplomat-utvisning

Den norske tausheten er urovekkende. UD behandler Berg som om han skulle være en hvilken som helst nordmann som har gjort seg bort i utlandet. Uansett hva Frode Berg har vært med på av tvilsomme utenlandsoppdrag, har han krav på hjelp fra norske myndigheter.

Berg sier han har handlet på oppdrag fra norsk E-tjeneste. Det burde han sikkert ikke ha gjort. Han har i så fall seg selv å takke. Men det fritar ikke den norske regjering for deres ansvar i spionsaken.