Innenriks

LO-sjefen stemt ned av sine egne

Fellesforbundets modell om individuell pensjonsoppsparing er nå parkert av LOs representantskap.

Bilde 1 av 2

«Jeg er redd vi spenner bein på hverandre. Det blir realiteten hvis vi går inn for den løsningen», advarte LO-leder Gerd Kristiansen fra talerstolen før LOs representantskap skulle votere over et forslag om å jobbe for et system for bedre samling av rettigheter og pensjonskapital igjennom «brede kollektive ordninger».

Hele den skjøre enigheten om LOs krav til lønnsoppgjøret ville gå i stykker dersom man gikk inn for forslaget, manet Kristiansen.

Men lite hjalp det. Representantskapet vendte det døve øret til LO-lederen: Forslaget fikk flertall med 61 mot 52 stemmer.

Spenner bein

– Det er ikke et prestisjenederlag for meg at representantskapet vedtar andre ting enn det LO-sekretariatet har lagt fram. Representantskapet gjør de vedtakene de vil, sier Kristiansen.

Etter det Dagsavisen forstår, er poenget med å få inn «brede kollektive løsninger» å blokkere Fellesforbundets mulighet til å forhandle om individuell pensjonsoppsparing når de er først ute i årets lønnsforhandlinger. Fellesforbundet og forhandlingsmotstander Norsk Industri er blitt enige om en modell for innskuddsbasert tjenestepensjon der arbeidstakerne selv må opprette en personlig pensjonskonto. En modell andre forbund har blankt avvist.

Kristiansen vil ikke svare på om denne modellen nå er lagt i skuffen, men legger ikke skjul på at handlingsrommet til Fellesforbundet, er minsket.

– Jeg ville gi alle rom for deres løsninger. Vi ga Fellesforbundet handlingsrom, det ble ikke vedtatt. Dette spenner derfor bein for løsningen som Fellesforbundet internt har vært enig om å velge, sier Kristiansen.

– Er Fellesforbundet svekket før forhandlingene?

– Fellesforbundet og Norsk Industri må nå ta en prat om hvordan de skal forholde seg vedtakene fra representantskapet. Det blir deres oppgave i samhandling med oss, sier Kristiansen.

Les også: Her er LOs lønnskrav

– Ikke nederlag

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, mener han fortsatt har handlingsrom til å forhandle om sin foretrukne modell.

– Det er mulig. Det vil jeg påstå. Hva er «breie ordninger» egentlig? Det må vi bruke tid på å avklare i LO-sekretariatet før vi begynner med forhandlinger, sier Eggum.

Han avviser at representantskapets vedtak har svekket hans forhandlingsposisjon.

– Det er greiest å ha flest mulig kort på hånden når man skal forhandle. Mister du ett kort kan veien til løsninger bli lengre, men det er ikke katastrofe. Jeg ser ikke på dette som et nederlag, sier Eggum.

Fra talerstolen understreket flere at det hviler et stort ansvar på Fellesforbundet. De skal nå gå foran og forhandle, og resultatet vil legge rammen for de andre oppgjørene. Enkelte sa i tydelige ordelag at tilliten til Fellesforbundet er svekket.

– Det får stå for deres regning. Jeg synes vi gjør en god jobb, sier Eggum til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Luftet frustrasjon

Leder for Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, kaller vedtaket en «god presisering».

– Er modellen for individuell pensjonsopptjening en gang for alle i skuffen?

– Jeg har tillit til at Fellesforbundet tar dagens vedtak innover seg, sier hun.

– Stoler du på Fellesforbundet når de skal gå foran og forhandle?

– Det må vi jo. Dette er LOs styrke: Nå har vi luftet ut frustrasjonen rundt prosessen, og så har vi god tradisjon for å samle kreftene og stå sammen.

Les også: Laveste lønnsvekst siden krigen

Stridens kjerne

Hvordan kan én liten setning skape så mye rabalder? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i hele vinter kranglet om modell og forhandlingsform.

Mens Fellesforbundet har ønsket forbundsvise oppgjør, har Handel og Kontor lagt tyngde inn på å få et samordnet oppgjør, det vil si at LO sentralt forhandler med NHO. Det ble ikke bedre stemning mellom forbundene da Fellesforbundet og Norsk Industri lanserte sin pensjonsmodell. Handel og Kontor og andre forbund fryktet at en slik modell kunne legge uønskede føringer for pensjonsforhandlingene også i de andre forbundene.

Det var i hele tatt spenning om hvorvidt LOs inntektspolitiske utvalg skulle kunne klare å landet en enighet.

LO-sekretariatet sto mandag kveld enstemmig bak et kompromiss. Alt lå til rette for at det skulle bankes igjennom – helt til Mona Bjørn fra Handel og Kontor kom med en overraskende manøver, da hun foreslo å legge til den nå omstridte setningen. Forbundsleder Sundnes var selv med på å lage kompromisset og sier hun stemte for kompromissforslaget.

– Jeg binder ikke mine medlemmer i representantskapet. Jeg sto ved vedtaket fra LO-sekretariatet, men demokratiet ville nå noe annet, sier Sundnes.

Mer fra Dagsavisen