Ap-nestor Thorvald Stoltenberg og ordførerkandidat i Oslo, Tone Tellevik Dahl, vil la narkomane få heroin gjennom helsevesenet. Nå presser de partiet før landsmøtet i helgen. FOTO: MIMSY MØLLER

Legger heroinpress på Ap

Thorvald Stoltenberg og Tone Tellevik Dahl har allerede overtalt Oslo Ap om å få heroin inn i helsevesenet. Nå vil de overbevise hele partiet.

– Jeg er 84 og har jobbet med dette spørsmålet i 20 år, og jeg kommer aldri til å gi meg, sier Ap-nestor og mangeårig forkjemper for en ny ruspolitikk, Thorvald Stoltenberg.

Sammen med Oslo Aps ordførerkandidat Tone Tellevik Dahl legger han nå press på sitt eget parti under helgens landsmøte.

Stoltenberg og Tellevik Dahl har vært sterke forkjempere for en ny ruspolitikk, og før jul overtalte de Oslo Ap til å gå inn for heroinassistert behandling (HAB) i helsevesenet, som innebærer at tunge narkomane kan få heroin som medisin. Nå blir oppgaven å overtale hele partiet.

 

Les også: Seiret om heroin

Les også: Vil gi heroin til Oslos narkomane

 

Etikken

For under landsmøtet skal partiet blant annet ta stilling til et omfattende helsepolitisk dokument, utarbeidet under ledelse av helsepolitisk talsmann Torgeir Michalsen. I dokumentet ligger det en formulering om at partiet ønsker å åpne for heroin som medisin på samme måte som mange rusmisbrukere får metadon og Subutex i dag. Men det er tatt dissens på forslaget, og sterke krefter i Ap mener det er en dårlig idé.

– Det er mange som ser etiske problemstillinger knyttet til dette. Det forstår jeg veldig godt. Men da vil jeg oppfordre dem til å komme bort til meg eller Thorvald og ta en prat, oppfordrer Tellevik Dahl.

 

Les også: – Heroin er ingen løsning

Les også: Snur om heroin

 

Forberedt på motstand

Men et snitt på omtrent 250 overdosedødsfall i året i Norge, har debatten om ruspolitikk og heroin som behandling rast de siste månedene. Tidligere statssekretær i Ap, Mina Gerhardsen, leder nå rusfeltets samarbeidsorgan Actis. Hun har advart Aps landsmøte mot å la narkomane få heroin som medisin. Gerhardsen har argumentert for at det er usikkert hvor godt det virker, og at bedre rehabilitering for narkomane er langt viktigere.

Det mener Tellevik Dahl er gal måte å se problemet på.

– Ja, det er riktig, vi har en lang vei å gå på rehabilitering. Det er kommunenes ansvar. Men det betyr ikke at vi må bli bedre på det, i stedet for noe annet. Vi kan gjøre begge deler, sier hun.

Les også: Dansk heroinsuksess

Forsøksordninger

Arbeiderpartiet har diskutert HAB i en årrekke, men aldri landet på noe endelig politikk. I 2010 ledet Thorvald Stoltenberg det såkalte Stoltenbergutvalget, som med flertall foreslo å innføre heroin i helsevesenet. Forslaget ble aldri noe av. Men Stoltenberg er fortsatt overbevist om at det virker.

– I dag er det sju land som har dette som en forsøksordning. Og alle sju har fortsatt med forsøksordningene. Det er det beste, sier han, og legger til:

– Dette er det eneste legemiddelet jeg vet om der politikerne må si ja for at legene skal kunne bruke det. Sånn er det ikke i noen andre sammenhenger.

Tellevik Dahl og Stoltenberg forventer at det blir svært jevnt når stemmene skal telles opp i løpet av helgen.

– Men de siste årene har vi gått fra å snakke om rusproblemer som justispolitikk til helsepolitikk. Det går riktig vei, sier Tellevik Dahl.

Les også: Søker rusallianse med Ap