Det blir stort sett godvær over hele landet, og de som tar høstferie denne helgen kan nyte klarværet. FOTO: FREDRIK BJERKNES

Knallvær i høstferien

GODVÆR: Heldige er de som tar ut høstferie nå. Godværet fortsetter over hele landet, gjennom hele helga, med et lite unntak for regnbyger i vest.

- Det ser bra ut for stort sett hele landet. Et stabilt høytrykk over Sør-Norge gir fortsatt fint høstvær. Det ser ikke ut til å bli noe vind av betydning og heller ikke noe nedbør av betydning i helgen i Sør-Norge, sier vakthavende meteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

Han gjør et lite unntak for deler av Vestlandet. Sent i morgen kveld og et lite stykke ut på søndag vil et lite nedbørområde melde seg.

- Men det vil nok bare berøre ytterst på kysten og ha en begrenset omfang. Men bor du for eksempel i Rogaland, slipper du ganske bra unna. For her domineres været av et høytrykk som legger seg over Oslo og gir sørøstlig vind. Men litt lenger nord på Vestlandet vil det kunne bli litt mer overskyet og litt regn, sier meteorologen.

 

Nattefrost

Når stabile høytrykk preger værbildet sent i september, blir det kaldt. Men temperaturene er veldig avhengig av skydekket.

- Hvis vi ikke får noen skyer, blir det veldig kaldt. Det vil nok være lokal nattefrost på enkelte steder gjennom helgen og i starten av neste uke. Men det kan se ut som om det blir litt mindre utbredt enn det har vært til nå denne uken, sier Rafael Escobar Løvdahl.

 

Fint i nord

Høytrykket og godværet strekker seg opp mot Trøndelag og forbi Trondheim. Den nordlige landsdelen preges også av et annet høytrykksområde. Det har senter ved Novaja Semlja i russisk del av Barentshavet.

- De som bor i Øst-Finnmark, kan få litt pålandsvind og ikke så artig vær. Samtidig vil Nord-Norge kunne oppleve litt regn fra et lavtrykk som har ligget og surret i Sør-Finland. Det er indre strøk som kan oppleve dette helt på starten av fredagen, sier Lindahl.

Men hovedbildet av helgeværet i nord er det samme som i sør, gjennomgående fint og klart høstvær.

- Egentlig ser det ut til at hele Norge går mot en fin høsthelg, konkluderer meteorologen. (NTB)