Innenriks

Klare for pensjonskamp

Etter sju år på stedet hvil, er partene i arbeidslivet nå klare for å forhandle om offentlig tjenestepensjon.

– Alle er enige om å gå videre og alle er enige om at rapporten som ble lagt fram før jul, danner et godt grunnlag, sier arbeidsminister Anniken Hauglie om gårsdagens korte møte med partene i arbeidslivet.

Partene er enige om å bruke tida fram til påske for å utarbeide et mandat for de videre forhandlingene. Blir man enige, vil forhandlingene starte på vårparten.

Ferdig i 2017

Selv om det haster å få et nytt pensjonssystem, blir det ikke en del av årets lønnsoppgjør.

– Tidsperspektivet er for kort. Istedenfor å lande fort, er det viktigere at vi får en pensjonsordning som er bærekraftig og sikrer de ansatte. Jeg har ikke dårlig tid, men vi er avhengig av fremdrift. Jeg tenker vi kan bruke våren og høsten til arbeidet, sier Hauglie.

– Det er ingen som fabler om at vi skal bli ferdig før årets lønnsforhandlinger. Det bør være mulig å ha det klart til oppgjøret i 2017, sier LOs nestleder Tor-Arne Solbakken.

Spekter-leder Anne Kari Bratten sier hun hadde håpet å få dette med allerede i år.

– Jeg ønsket å ha et større tempo, men så forstår jeg på arbeidstakersiden at de ikke er i posisjon til å fatte så store avgjørelser på kort tid.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tomme tallerkener

Ikke alle parter er like fornøyde med anbefalingene regjeringen legger til grunn for de videre forhandlingene.

– Det er et utgangspunkt. Men ikke et godt ett. Da skulle vi vært litt lenger fremme, det er litt for mye som gjenstår, sier Solbakken.

LO og likesinnede stiller spørsmål ved om forslagene ivaretar de som ikke klarer å stå i jobb fult ut, de uføre og om kjønns- og likestillingsperspektivene er for dårlig utredet.

LES SLASKEN: Denne borgen er din pensjon

Lytt til frontfag

Spekter derimot synes man kunne gått enda lengre enn hva anbefalingene tilsier.

– Det er grenser hvor lenge vi kan ha to ulike pensjonsordninger i offentlig og privat sektor. Det beste hadde vært om alle brant opp kjepphestene sine – og vi diskuterte dette, men det er ikke noe arbeidstakersiden tenker på nå. Spekter hører på frontfaget når det gjelder lønnsdannelse, men jeg mener vi også bør lytte til dem når det gjelder pensjon. De er enige om at innskuddsbaserte ordninger det beste. Jeg mener det bør gjelde for hele arbeidslivet, sier Bratten.

– Hvis hun vet hva som skjer i frontfaget, er hun i så fall den eneste. Vi venter på forhandlingene, men jeg kan ikke se at dette har mye relevans for det som skal skje i offentlig sektor, parerer Solbakken.

– Den modellen er helt uaktuell for oss, slår Ragnhild Lied i Unio fast.

Få inn i siste forhandling

I forkant av møte hadde Lied reagert på at NHO var invitert til møtet med statsråden, siden de ikke er en del av avtalene i offentlig sektor.

– Det er viktig for oss at det blir forhandlinger mellom oss som er part i offentlige pensjonene, sier Lied.

LO-Solbakken mener det er klart at det kun er partene i stat og kommune som skal få være med i sluttforhandlingene.

– Det er noen som skal ta ansvaret når det ender hos Riksmegleren i Grensen 3. Derfor har vi har presisert at det er tariffpartnerne som må møtes når forhandlingene starter.

Mer fra Dagsavisen