Kilder i KrF: Ropstad beredt til å overta som partileder

Maktkampen strammer seg til i KrF. Nestleder Kjell Ingolf Ropstad er klar til å overta som partileder, sier sentrale kilder i partiet til Dagbladet.

Kilder på Hareides fløy sier at Ropstad har posisjonert seg som en utfordrer til partiledervervet gjennom flere kalkulerte medieutspill.

– Hareide er ikke lenger en samlende leder. Det er tydelig at han setter alt inn på å vinne fram med sitt syn på landsmøtet. Han brenner alle broer til høyresiden, driver høyt spill og utviser dårlig lederskap, sier en sentral kilde på høyresiden i partiet til Dagbladet.

Partikilden mener det ikke finnes andre aktuelle kandidater enn Ropstad til å overta som KrF-leder, dersom Hareides linje ikke fører fram.

2. november skal KrFs landsmøte bestemme om de vil følge Hareides råd om å søke samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, starte sonderinger med Solberg-regjeringen – eller forbli i opposisjon.

Les også: Hareide: Listhaug med stygt angrep på Ropstad

Maktkamp

En annen sentralt plassert partikilde bekrefter inntrykket av at en maktkamp er på trappene, og at Ropstad har posisjonert seg som Hareides eneste utfordrer.

– Hans Olav Syversen og Hans Fredrik Grøvan er blitt nevnt, men i realiteten er det bare Ropstad som er aktuell, sier kilden til avisen.

Mandag stilte Ropstad opp på fylkesårsmøtet til Buskerud KrFs årsmøte sammen med Hareide. På spørsmål fra NTB om ikke KrFs medlemmer burde få vite om han er klar til å ta over ledervervet, svarte han:

– Dette er ikke et personvalg.

Får ikke vite

Ropstad ønsker heller ikke å kommentere opplysningene om at Hareide skal ha sagt til KrFs sentralstyre at han vil trekke seg som partileder om han taper kampen om veivalget.

– Men dette innebære jo at de som stemmer for ditt alternativ, ikke får vite hvem som skal lede partiet videre?

– Dette er ikke et aktuelt spørsmål, fordi Knut Arild har sagt at han vil være med uansett. Han er vår leder, og jeg håper han vil fortsette å være det, sier Ropstad.

Men Hareide vil fortsatt ikke stå åpent fram med om han går av eller ikke, dersom han taper kampen om veivalget.

– KrFs medlemmer har ett stort spørsmål til vurdering, og det er vårt veivalg. Jeg tror det er nok for oss. Jeg ønsker ikke å legge føringer eller bindinger på det valget, sier han til NTB.

– Ingen lederkrise

Ifølge Stavanger Aftenblad tar høyresiden i KrF det med knusende ro dersom Hareide går av som partileder.

– Det vil ikke føre til en lederkrise om Hareide trekker seg. Vi har dyktige folk. Det kommer til å gå helt fint, sier tidligere fylkesleder i Rogaland KrF Kåre Foss. Han er en av de 15 «blå» delegatene som fylkeslaget sender til landsmøtet 2. november, og som vil forhandle med Solberg-regjeringen.

Foss trekker fram tidligere finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen og nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad som mulige lederkandidater.

(NTB)