Innenriks

Helgesen overlevde, og det kan ulven også

Høyre-statsråd Vidar Helgesen (H) overlevde mistillitsforslaget fra Senterpartiet i ulvesaken, samtidig som stortingsflertallet forsøkte å liberalisere lovverket som regulerer ulveforvaltningen.

Den langvarige ulvestriden nådde sitt klimaks i Stortinget tirsdag.

Mot slutten av debatten, akkurat da mange nok trodde at Stortinget var i ferd med instruere klima- og miljøministeren til å åpne for felling slik at den norske ulvestammen kan reduseres i tråd med bestandsmålet Stortinget vedtok i fjor, påpekte imidlertid Høyre-statsråden at han ikke kan gi en slik garanti.

Overfor Dagsavisen tilkjennega parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, frustrasjon.

– Jeg opplever at Stortinget har gitt statsråden et handlingsrom innenfor loven til å gjennomføre økt felling av ulv. Og så bruker statsråden siste del av debatten til å innsnevre det handlingsrommet. Det gjør oss usikre på om han faktisk kommer til på bruke handlingsrommet, og det er bekymringsfullt.

– Jeg er enig i at statsråden uttrykte seg utydelig. Han burde vært mer klargjørende, for det er helt klart at Stortinget har utvidet handlingsrommet i loven. Nå er det mulig for rovviltnemndene å håndtere lisensfelling av ulv ut fra bestandsmålene, sa Aps Terje Lien Aasland til Dagsavisen.

Ingen automatikk

For på den ene siden vedtok stortingsflertallet en justering som gjør at flere samfunnshensyn kan legges til grunn når felling vurderes. Det kan med rimelig sannsynlighet føre til at flere ulver enn i dag blir felt. På den andre siden er det fortsatt slik at hver enkelt fellingstillatelse må oppfylle strenge vilkår, og avgjøres hver for seg – til sjuende og sist i en domstol.

– Jeg kan forsikre om at jeg ikke akter å overta domstolens rolle i vår statsskikk, sa Helgesen fra Stortingets talerstol, etter at flere nærmest hadde bedt om en garanti for ulvefelling.

Overfor Dagsavisen bekreftet han at det ikke er noen automatikk i at rovdyrforvaltningen nå kan skyte mange nok dyr til at ulvebestanden kommer ned til det vedtatte bestandsmålet.

I stortingsmeldingen som lå til grunn for det såkalte ulveforliket på vårparten i fjor, påpekte klima- og miljøminister Helgesen at det «kan oppstå situasjoner hvor ulvebestanden er større enn øvre intervallgrense, uten at vilkårene for å tillate felling er oppfylt». Med andre ord: Selv om Stortinget har vedtatt at Norge skal ha 4–6 årlige ulvekull, er det ingen automatikk i at loven tillater det.

– Det gjelder fortsatt. Det er lovens vilkår, og tolkningen og anvendelsen av loven som avgjør felling, sier Helgesen.

– Så det er ikke bestandsmålet som styrer dette?

– Bestandsmålet har hele tida ligget som grunnlag for vår politikk, det gjør det fortsatt. Og så er det lovens tolkning og anvendelse som avgjør de enkelte fellingstillatelsene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sp i ensom mistillit

For å rydde litt i den relativt kompliserte saken, kan vi dele gårsdagens seanse i Stortinget i to.

* Stortinget behandlet et mistillitsforslag mot statsråd Helgesen fra Senterpartiet.

* Stortinget behandlet en innstilling fra energi- og miljøkomiteen om å endre lovverket slik at flere samfunnshensyn kan legges til grunn når ulvefelling skal vedtas.

Til det første: Senterpartiet har ikke lenger tillit til Helgesen fordi de mener han trenerte behandlingen av ulvefellingstillatelser i fjor høst og vinter, ikke informerte Stortinget om at lovverket sto i veien for felling, og ikke har fulgt opp pålegg fra Stortinget siden saken sprakk i desember.

Ingen andre partier støttet imidlertid mistillitsforslaget, selv om Ap har gitt inntrykk av at de har vurdert det. En rekke representanter fra ulike partier var uenige i Senterpartiets beskrivelse av Helgesens håndtering av saken. Pinlig, populistisk, og syltynt var blant karakteristikkene mistillitsforslaget fikk. Dermed lever statsråden videre.

Så det andre: Helgesen kom til Stortinget med en lovendring som ikke fikk støtte fra noen, ei heller Høyre og Frp. Årsaken er at naturmangfoldloven er fredet i samarbeidsavtalen mellom regjeringen og støttepartiene.

Løsningen ble å oppdatere forskriften til loven, og legge inn merknader som regjeringen må legge til grunn for ulveforvaltningen.

Les også: Venstre: Uaktuelt å røre naturmangfoldsloven

Mer fra Dagsavisen