Stortingsrepresentant Mani Hussaini fra Arbeiderpartiet reagerte kraftig da han så Greenpeace demonstranter i hagen til Equinor-sjefen.
– Å bryte seg inn på eiendommen til privatpersoner er så langt over grensen for hva som burde regnes som en legitim politisk demonstrasjon og er et brudd med alle demokratiske spilleregler. Politiske markeringer hører hjemme i det offentlige rom, og ikke utenfor stuevinduet til privatpersoner, sier Hussaini til NTB.
Han mener det er en skremmende utvikling som ikke kan fortsette.
– Aktivister som forfølger politikere på gata og Greenpeace-demonstranter som bryter seg inn hos Equinor-sjefen; alle fordi de mener at deres sak er for viktig til å følge demokratiske spilleregler. Jeg synes det er en skummel utvikling, og jeg forventer at politiet følger opp dette nøye, sier han.
Har vurdert det nøye
Aktivistene etterlot seg masse skrot i hagen til Equinor-sjef Anders Opedal. De opplyser til Aftenbladet at skrotet stammer fra flommen i Brasil i mai, som de mener Equinor har delansvar for. Årsaken er at de mener den er knyttet til klimaendringer.
– Politikerne har et stort ansvar. Men Equinor har et selvstendig ansvar for å nå klimamålene om utslippsreduksjon i tråd med eierskapsmeldingen fra regjeringen, sier Halvard Haga Raavand fra Greenpeace.
På spørsmål om ikke det er veldig invaderende å oppsøke Opedals private hjem, svarer han ja. Men at de har vurdert dette nøye.
– Vi har forsikret oss at ingen er hjemme. Samtidig er klimaendringene også veldig invaderende. For de i Brasil og andre som rammes, sier Raavand.
Les også: Beregne pensjon? Ikke gå i denne fella, advarer ekspert (+)
Vil la skrotet ligge
Bilder fra stedet viser diverse sofaer, stoler, skap og leketøy som ligger på plattingen utenfor huset til Opedal.
– Et kjøleskap, en sprinkelseng og noen herjede barneleker er noe av det som nå fyller den ellers velstelte hagen, opplyser organisasjonen i en pressemelding.
De sier til Aftenbladet at de ikke har tenkt å ta med seg vrakgodset hjem.
– Disse gjenstandene kommer fra hjem i Brasil som nå er totalvraket av styrtregn, sier den brasilianske Greenpeace-aktivisten Claiton Wuaden Junior, som deltok i aksjonen.
Blir anmeldt
Pressetalsperson Ellen Maria Skjelsbæk i Equinor sier til Sandnesposten at de tar sterkt avstand fra aksjonen.
– Dette er en ikke-varslet ulovlig aksjon på privat eiendom, sier hun.
Hun uttaler seg på vegne av Anders Opedal.
– Vi ser alvorlig på overtredelsen, og forholdet blir anmeldt, sier Skjelsbæk.
Les også: «Snøfall 2»: Julemagien lyser på Oslo Nye (+)
Les også: Nav-forskere peker på én hovedgrunn til uføreeksplosjonen blant unge (+)
Les også: Metoden som forbløffer: Denne fastlegen får folk til å gå på jobb