Innenriks

Matomas protestkonsert avbrutt – ga tordentale istedenfor

Musikkanlegget sviktet Matoma da han med over tusen skoleelever i Innlandet skulle spille til protest mot nedleggelsen av skoler. I stedet ble det en flammende appell.

– La skolen leve! La ungdommen ha håp! La dem blomstre! La dem ha kultur! La dem ha idrett! Nå er det nok! ropte Matoma og fikk med seg de over tusen elevene, lærerne og andre som hadde møtt opp til mønstringen utenfor fylkeshuset til Innlandet i Hamar tirsdag ettermiddag.

Den verdenskjente DJ-en skulle avslutte en flere timer lang demonstrasjon mot de planlagte skolenedleggelsene i Innlandet, men tekniske problemer stanset konserten.

Det ble med bare to sanger før 33-åringen fra Åsnes, som egentlig heter Tom Stræte Lagergren, avbrøt og plukket opp mikrofonen.

– Jeg synes det er utrolig å ha politikere som er valgt for å representer oss, folket, med så lite empati, med så lite forståelse. De gjemmer seg bak pairer og statistikk og det er så lett å se at her har de ikke fakta på plass, sa Matoma videre.

Vil legge ned seks steder

Adressen for ropene var fylkespolitikerne i Innlandet i bygningen bak ham som har foreslått å legge ned Dokka og Skarnes videregående skoler, samt skolestedene på Flisa og Sønsterud ved Solør videregående og Dombås og Lom ved Nord-Gudbrandsdal videregående.

Fall i elevmassen og varsel om framtidig fall er argumentet for å legge ned de minste lærestedene.

I stedet for å beholde de lokale skolene vil elevene ved de seks undervisningsstedene bli kjørt i buss til andre videregående skoler i fylket. For noen vil dette innebære en pendlertid på opptil fire timer per dag eller mer.

Mange frykter tapet av ungdommens tilstedeværelse vil bety en sakte død for distriktene.

– Minner om diktatur

Før Matoma gikk på scenen hadde en rekke appeller vært holdt, og til sammen 7000 underskrifter mot skolenedleggelsene var blitt overlevert til fylkesordfører Thomas Breen og resten av fylkesledelsen.

Da Breen selv gikk opp på podiet til høylytt buing fra demonstrantene, poengterte han at selv om enkelte har kommet med «udemokratiske mishagsytringer» i debatten om skolekuttene, så har ikke ungdommen gjort det.

Demonstrasjonene tirsdag var blant de aller siste mulighetene til å påvirke den politiske prosessen.

Forslaget om skolenedleggelser er vedtatt med knapt flertall både i hovedutvalget for utdanning og i fylkesutvalget. Saken avgjøres endelig onsdag i fylkestinget i Innlandet.

– Dette minner mer om diktatur enn demokrati, sa 14 år gamle Thilde Kveum Bergheim om partipisken i Ap.

Ble buet ut

– Dere vil møte meg med buing og plakater, men jeg har aldri følt meg utrygg, sa Breen da han sammen med fylkesvaraordfører Hanne Alstrup Velure (H) og fylkespolitiker Johannes Wahl Gran (MDG) ble overlevert underskriftene.

Høyre-representant Velure ble tidvis overdøvet av buing fra publikum da hun holdt sin korte appell.

Det gjorde også MDG-representant Gran da han tok ordet. Gran måtte vente til demonstrantene var ferdige med å rope «la skolen leve» med å avslutte sitt innlegg.

– Uansett hvor mye dere buer, så endrer ikke det på det faktum at vi bare vil det beste for dere, sa han og ble møtt med enda mer buing.

– Vrir på statistikken

Kuttene opprører både gammel ung, smalt og bredt i fylket. Skoleelever, tidligere stortingsrepresentanter og lærere var møtt opp i stort antall samtidig som en politisk streik ble gjennomført over hele fylket.

Tillitsvalgt ved den videregående i Lom, Kari Ousten Lyngved, sier fylkespolitikernes framstilling av statistikken ikke er skjedd på en riktig måte.

Grunnlaget for nedleggelse av skolene er begrunnet i det beregnede fallet i antall elever i hele Innlandet, men Lyngved sier at dette ikke er en realitet for Lom og nødvendigvis heller ikke for alle de andre stedene som er foreslått lagt ned.

– I Norddalen, i Lom, Skjåk og Dombås er det ingen nedgang. Da blir dette som en dobbel straff for oss. Hvorfor skal vi straffes for at vi ønsker å holde liv i distriktene, sier Lyngved.

Det er pekt på at det eneste målet for fylkesledelsen er å sentralisere skolene langs Mjøsa og å få til store enheter. Da faller de små enhetene.

– Vi har en skole med hundre elever, og vi vil fortsette å ha omtrent hundre elever i Lom framover. Dersom det ikke er grunnlag for å drive videre en skole med så mange elever, forstår jeg ingenting, sier hun.

Dagsavisen mener: «Lom-ordføreren har tråkket over en grense»

Mer fra Dagsavisen