Innenriks

Riksrevisjonen: Over dobbelt så mange unge uføre som i 2010

Andelen unge på uføretrygd er mer enn doblet siden 2010, viser en undersøkelse fra Riksrevisjonen. Flere partier mener regjeringen har sviktet.

Av Bibiana Piene/NTB

– Dette er en urovekkende utvikling. Vi har ikke råd til at så mange unge faller utenfor arbeidslivet, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Mandag la Riksrevisjonen fram en undersøkelse som omfatter over 340.000 unge mellom 18 og 30 år. Den viser at antallet som får uføretrygd har mer enn doblet seg fra 10.000 i 2010 til over 20.000 i 2023.

Norge har dermed flest unge uføre i hele OECD.

– Kritikkverdig

At myndighetene ikke greier å få flere over i arbeid eller utdanning, er kritikkverdig, mener Riksrevisjonen. Kritikkverdig er det midterste av tre nivåer for kritikk fra Riksrevisjonen.

– Mange av dem kan og vil jobbe, og myndighetene må sørge for at de får mulighet til det, sier Schjøtt-Pedersen.

Riksrevisjonen mener blant annet at den arbeidsrettede bistanden ikke er godt nok tilpasset unge utenfor arbeidslivet. Dialogen mellom de unge og Nav er mangelfull og ikke godt nok tilpasset unge med ulike og sammensatte utfordringer, heter det videre.

Opposisjonen: – Regjeringen svikter

Også fra opposisjonen hagler kritikken.

– Her avdekkes det grunnleggende svikt i oppfølgingen av unge, både i Nav og i helsetjenestene, sier SVs Marian Hussein.

– Denne rapporten bør være en vekker for regjeringen. Man kan stille seg spørsmålet om de i det hele tatt har fulgt med i timen når tallene har blitt så alvorlige, sier Venstres Grunde Almeland.

Både Rødt og MDG ber regjeringen se til Trondheim, der Nav ønsker å gjøre det enklere for unge gjennom tillitsreformen « Et enklere Nav ».

– Unge som sliter, blir sviktet av politikerne. Det er alvorlig både for den enkelte og for samfunnet, sier Rødts Seher Aydar.

– Overmodent for reform

Også Høyre vil ha endringer.

– Denne rapporten er svært alvorlig og understreker nok en gang behovet for en større reform av Navs tilnærming til unge. Systemet er overmodent for en overhaling, mener nestleder Henrik Asheim.

– Det er ingen grunn til at Norge skal ligge i toppsjiktet i OECD på unge på ytelser. Og det er klart vi kan snu den utviklingen, men det krever politisk vilje, sier han.

Lover tiltak

Og overhaling skal det bli, lover arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).

Om kort tid kommer en stortingsmelding med ny politikk for å få flere i jobb og færre på trygd, opplyser hun.

– Der foreslår vi en rekke nye tiltak som skal bidra til at flere unge kommer i arbeid. Dette er helt i samsvar med Riksrevisjonens konklusjoner.

Blant tiltakene er et forsøk med et nytt arbeidsrettet program for unge med mer vekt på aktivitet og mindre på helse.

Debatt: Erna Solberg bidrar til mistenkeliggjøring av unge uføre

Les også: Slik vil hun få unge uføre i jobb

Les også: SSB-utredning: Uføre bør ikke tjene mer (+)

Mer fra Dagsavisen