– Disse tallene gjør meg bekymret. At over 12.500 studenter står i kø den uken de skal begynne på studier, er ille. I tillegg vet vi at studenter som kjemper om studentboliger, må konkurrere om dyre boliger på det private leiemarkedet, sier Kaja Ingdal Hovdenak, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO).
NSO mener kommuner, samskipnader, regjeringen og andre som vil bygge, må sette seg ned og finne løsninger.
– Nå må det bygges langt flere studentboliger, og det må bygges raskere. Vi må også få ordnet det slik at prisene på det private leiemarkedet ikke er en hindring, slik at studenter kan konsentrere seg om studiene i stedet for å stå i boligkø, sier Hovdenak.
Ber studenter fortsette å lete
Mellom 2. og 14. august ble det tildelt 866 studentboliger. Til sammenligning fikk 3.081 studenter tilbud om studentbolig mellom 2. og 15. august i 2023.
Tallene kommer fram i en nasjonal innhenting av køtall og antall tildelte studentboliger i regi av Samskipnadsrådet.
Styreleder i Samskipnadsrådet, Rita Hirsum Lystad, deler studentenes bekymring.
– Det bekymrer meg at køtallene er så høye ved studiestart. Vi håper det vil løse seg, og jeg vil be studentene om å fortsette å lete. Samtidig er det viktig for meg å presisere at dette er tall over studenter som ønsker å bo i studentbolig, ikke en undersøkelse av hvor mange studenter som står helt uten bolig, sier hun.
Ber om økt innskuddssats
Studentsamskipnadene vil bygge flere studentboliger, men ber om at tilskuddssatsen må økes.
– I dag er det mange aktører som har avventet å bygge på grunn av svært høye kostnader. I samme periode bygger samskipnadene flere tusen boliger og har i år 4.500 under bygging i hele landet, sier Lystad.
Hun mener det viktigste tiltaket regjeringen kan gjøre i kommende statsbudsjett er å øke tilskuddssatsen til 40 prosent av kostnadsrammen.
– På den måten kan vi bygge flere studentboliger og tilby enda flere studenter en bolig til studiestart, sier hun.
NHO bekymret
NHO Byggenæringen deler studentenes bekymring og peker på tre hovedgrep for å få bukt med problemet.
De mener tilskuddet må økes, samtidig som kommunene må regulere mer areal til boligformål. Samskipnadene i pressområder peker særlig på mangel på festetomter som en utfordring. I tillegg må man slippe til flere for å bygge og drifte studentboliger med samme betingelser som samskipnadene.
– Med 12.500 i kø for studentbolig etter studiestart og en boligkrise som vil tilta i styrke utover 2025, mener jeg det er riktig å la flere få være med å bygge. Både ideelle boligstiftelser og private utbyggere kan bidra å bygge studentboliger hvis de får samme vilkår, sier Nina Solli, administrerende direktør i NHO Byggenæringen.
Les også: Kritisk til Stordalen: – Utnytter billig arbeidskraft (+)
Les også: Derfor er han elsket av vanlige arbeidsfolk (+)
Les også: Fagforeningstopp: – Det gjør at individer mistenkeliggjøres (+)