Innenriks

Datatilsynet: Det koker i det norske folk over Metas KI-planer

Både Datatilsynet og Forbrukerrådet får nå mange henvendelser fra folk som fortviler over Metas planer om å bruke deres innlegg og bilder i sosiale medier.

Av Mette Estep/NTB

To uker etter at Meta omtalte planene sine om å utvide bruken av kunstig intelligens (KI), har det begynt å røre seg hos norske forbrukere.

– Bare i dag har det vært skikkelig stor pågang på veiledningstjenesten vår, og vi ser at dette øker på, sier fagdirektør i kommunikasjon Guro Skåltveit hos Datatilsynet til NTB.

– Det koker i det norske folk. Først nå begynner de å skjønne at dette berører dem, og så vet de ikke hvordan de går fram. Vi får også mange henvendelser fra personer som prøver å klikke seg videre til protestskjemaene, men ikke får det til. De får opp en feilmelding de ikke skjønner.

Les også: Forbrukerrådet klager på Meta: – Helt åpenbare brudd på personvernlovgivningen

Gikk som smurt

Skåltveit sier hun selv gikk inn i begge protestskjemaene.

– Det var superenkelt, det tok meg ett minutt å fylle ut begge to for Facebook og Instagram, og 30 sekunder senere fikk jeg beskjed om at protestene var tatt til følge. Så når det funker, går som smurt, sier hun.

Hun sier mange av dem som får feilmelding, ikke er logget på Facebook og Instagram i samme nettleser som de åpner protestskjemaene i.

– Så sjekk at du er i samme nettleser, eller spør noen som kan sjekke det for deg. Om du fremdeles ikke kommer deg inn i skjemaene, må du kontakte Meta – vi kan ikke hjelpe dere med det.

Nederst i saken finner du en punktvis guide med lenker til hvordan du kan protestere mot at Meta bruker av dine bilder.

Gikk under radaren

«Vi planlegger nye KI-funksjoner for deg. Les om hvordan vi bruker informasjonen din» står det i varselet fra Meta, som alle brukere av Facebook og Instagram skal ha fått i varslingsfeeden sin.

– For mange kan den beskjeden ha gått under radaren, sier kommunikasjonsrådgiver Øyvind H. Kaldestad i Forbrukerrådet.

Også de får henvendelser fra folk som stresser over Metas planer.

– Det er ganske mange, og det overrasker oss ikke. Svært mange synes det som er i ferd med å skje, er «creepy» og vanskelig å forholde seg til, sier Kaldestad.

Føles privat

Meta skriver i meldingen sin at selskapet gjør seg klar til å utvide bruken av KI til «din region».

– Som et ledd i å levere disse opplevelsene til deg bruker vi nå legitime interesser som rettsgrunnlag for å bruke informasjonen din, heter det videre.

Forbrukerrådet ber folk følge Datatilsynets oppskrift for hvordan du går fram for å si nei.

De store KI-selskapene, som OpenAI og Google, har allerede skrapet nettet for å trene sine modeller. Forbrukerrådet påpeker at meldingen fra Meta til brukerne i forrige uke stiller i en annen liga. Ikke bare er det snakk om at Meta gir seg selv tilgang til det som i utgangspunktet ble oppfattet som lukket og privat av brukere, det er også materiale fra sosiale mediers spede barndom.

– Her snakker vi om innlegg og bilder over 15 år tilbake i tid. Vi har vel alle postet ting man ikke ville lagt ut i dag.

– Det er også greit å ha med seg at dersom Meta først begynner å trene sine modeller på brukernes innhold, så er det ikke mulig å reversere dette, sier Kaldestad.

---

Slik sier du nei til Metas bruk av dine bilder

Fra og med 26. juni vil selskapet bak Facebook og Instagram, Meta, bruke folks egne innlegg og bilder til å trene sin KI-tjeneste.

– Dersom du ikke ønsker at innleggene og bildene dine skal brukes til å utvikle Metas KI, kan du protestere, opplyser Datatilsynet.

De har laget en guide til hvordan man protesterer:

  • Først er det viktig at man må være innlogget på Facebook og Instagram i nettleseren

Deretter bruker man samme nettleser til å åpne følgende lenker:

Protestskjema for Facebook

Protestskjema for Instagram

  • Om du ikke kommer deg inn i skjemaene, må du kontakte Meta
  • Dersom du har både Facebook- og Instagram-konto, eller flere kontoer, må du i utgangspunktet protestere for hver av dem
  • Du er nødt til å oppgi en begrunnelse for hvorfor du protesterer i feltet «fortell oss hvordan denne behandlingen påvirker deg»

– Det kan for eksempel være fordi du er bekymret, fordi du synes det er ubehagelig eller fordi at du ønsker å ha kontroll over innholdet ditt. Du trenger ikke å skrive langt eller med formelt språk, skriver Datatilsynet.

  • Vanligvis får du svar umiddelbart på at protesten blir tatt til følge

Kilde: Datatilsynet

---

Les også: Trump: Utelukker ikke å fengsle politiske motstandere

Les også: Soleklar favoritt til å ta over etter Støre (+)

Les også: Han spår «alltid» riktig utfall av valget i USA. Her er hemmeligheten (+)

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen