Innenriks

Regjeringen skjerper beredskapsrådene: Må klare oss selv i sju dager

Nå bør folk klare seg selv i en hel uke i tilfelle krise, er rådet fra myndighetene. Det er mer enn dobbelt så lenge som tidligere anbefalt.

Av André Lorentsen/NTB

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler at flest mulig er forberedt på å klare seg selv i én uke ved kriser. Det er fordi kommuner, nødetater og frivillige organisasjoner må prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp.

Hensikten med rådene er å hjelpe folk til å dekke de mest grunnleggende behovene i en krise: varme og lys, mat og vann, informasjon og legemidler og hygiene.

DSB har samlet alle rådene på nettsiden sikkerhverdag.no.

Konto og kontanter

Blant myndighetenes anbefalinger er mat med lang holdbarhet, vann, radio og førstehjelpsutstyr.

– Hvis flere klarer seg i lengre tid, så gjør det at håndteringen av en eventuell krise vil gå mye lettere, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) til Nettavisen.

Et annet råd er å ha konto i flere banker.

– Det kan oppstå en situasjon hvor én bank blir rammet av et cyberangrep, slik at man ikke får ut pengene sine. Da kan det være god beredskap å ha penger på konto i flere banker. Av samme grunn er det lurt å ha tilgang på kontanter.

Forverret sikkerhet

De største endringene sammenlignet med egenberedskapsrådene som ble utgitt i 2018, er at varigheten på egenberedskapen øker fra minst tre dager til en uke. I tillegg er det mer detaljerte råd om kritisk medieforståelse og oppholdssteder i kriser, og felles egenberedskap og psykisk helse i kriser.

Bakgrunnen for rådene er en varig forverret sikkerhetspolitisk situasjon i vår del av verden.

– I tillegg til den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa, ser vi at klimaendringene fører til stadig mer ekstremvær som rammer oss i Norge.

I forbindelse med Egenberedskapsuken 2024 vil DSB distribuere en brosjyre som samler de oppdaterte rådene til alle husstander i Norge.

Førstehjelp

Hos Røde Kors møtes nyheten med applaus.

– Det er bra at myndighetene kommuniserer tydelig til befolkningen hva egenberedskap betyr. Det er helt avgjørende at hver enkelt er forberedt på å klare seg selv og hjelpe andre når kriser inntreffer, sier beredskapsleder Anders Thorheim i Norges Røde Kors.

Han mener flere nordmenn må innse verdien av å lære seg førstehjelp for å kunne hjelpe andre i både store og små krisesituasjoner, og minner om at Røde Kors arrangerer gratis digitale førstehjelpskurs.

Les også: – Små land bør være klar over hvem de leker med

Les også: Når kommer feriepengene, og hvor mye får du?

Les også: Kalle Moene: – Venstresida bør forenkle velferdsstaten (+)

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen