Innenriks

Arnstad nekter å forholde seg til EUs frist om fornybardirektivet

Regjeringen jobber for å innføre det omstridte fornybardirektivet innen fristen EU har satt, men Marit Arnstad (Sp) mener Norge må bruke den tiden som trengs.

EU har lagt press på Norge for å innføre direktivet, og har truet med straffetiltak hvis ikke dette blir gjort innen 13. august i år.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har tidligere uttalt at Norge jobber for å innføre direktivet innen fire måneder, men parlamentarisk leder i Sp Marit Arnstad (Sp) sier til Nationen at det ikke er naturlig at vi setter oss en frist.

– Jeg mener vi må jobbe grundig med sakene, og da må vi bruke den tiden vi trenger til å gå gjennom fornybardirektivet, sier Arnstad.

– Ikke Arnstad som bestemmer

Ifølge EØS-avtalen er Norge og forpliktet til å innlemme nytt EU-regelverk raskest mulig. Dersom dette ikke skjer, kan EU vise til artikkel 102 i EØS-avtalen og sette hele eller deler av politikkområdet ut av kraft.

Arnstad sier hun ikke er redd for noen straff fra EU hvis Norge ikke oppfyller fristen.

Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn sier til NTB at det ikke er Arnstad som bestemmer om regjeringen skal innføre fornybardirektivet, men statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Han mener det er på høy tid at Støre tar en beslutning.

– At EU har sett seg nødt til å skrive et formelt brev om dette er direkte oppsiktsvekkende, sier Rotevatn.

Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn.

Les også: EU krever norsk ja til energidirektiv – truer med straffetiltak

– Har forsøkt å sno seg unna

Venstre-nestlederen mener regjeringen har forsøkt å sno seg unna en innføring av Ren energipakken fra EU lenge.

– Nå må Støre begynne å være regjeringssjef og ta en beslutning. Venstre vil oppfordre han til å legge vekt på hensynet til Norges interesser, ikke Senterpartiets interesser.

I en epost opplyses det at Venstre kommer til å følge dette opp i Stortingets spørretime onsdag.

Les også: Regjeringen vil imøtekomme EU om omstridt energilov

Les også: Nye regler for energisparing i bygg vedtatt i EU – gjelder også for Norge

Mer fra Dagsavisen