Innenriks

Regjeringen planlegger å kjøpe fem nye fregatter og ubåter og opprette to nye brigader

Sjøforsvaret skal få minimum fem nye fregatter, minimum fem nye ubåter og en standardisert fartøysklasse med inntil 28 fartøyer, foreslår regjeringen.

– Regjeringen går inn for en betydelig styrking av Sjøforsvaret, med nye fregatter, ubåter og andre fartøy, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), som fredag la fram regjeringens langtidsplan for Forsvaret.

Planen innebærer også det Støre omtaler som en historisk satsing på beskyttelse mot lufttrusler.

– Regjeringen vil gå til innkjøp av Norges første langtrekkende luftvern, sier han.

Fra én til tre brigader

Den norske Hæren og Heimevernet skal styrkes med mer kampkraft. Det betyr to nye brigader, én i Finnmark og en ny Brigade Sør.

En brigade teller mellom 3000 til 5000 soldater.

Hæren styrkes også med langtrekkende presisjonsild, flere kampvogner, luftvern og helikoptre til Hæren og spesialstyrkene, opplyser statsminister Støre.

I tillegg skal Heimevernet økes til totalt 45.000 soldater, opp fra vel 40.000 i dag.

Vil øke antall ansatte

En økning i antall ansatte er kritisk om Norges forsvar skal lykkes, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

– Vi vil ha 4600 flere vernepliktige, 4500 flere ansatte, og dessuten skal vi øke antallet reservister med nærmere 14.000, sier Gram i forbindelse med fremleggelsen av langtidsplanen for Forsvaret.

– Det hjelper lite med bygg og dyrt materiell hvis vi ikke også har folk som gjør jobben, sier han.

– For å få Forsvaret til å fungere så bra som det må, trenger vi et stort personell- og kompetanseløft, sier Gram.

Vil styrke forsvaret med 600 milliarder

Til sammen vil regjeringen styrke forsvaret av Norge med 600 milliarder kroner de neste tolv årene.

– Denne planen er et historisk løft for Forsvaret og innebærer en betydelig styrking av samtlige forsvarsgrener, sier Støre.

Til sammen skal staten bruke 1624 milliarder på forsvar fram til 2036. Da vil forsvarsbudsjettet være nesten dobbelt så stort som det er i dag, målt i reell kroneverdi, ifølge regjeringen.

– Vi vil satse på et sterkt forsvar i hele landet. Når vi bruker så mye penger på forsvar, må det gjøres på en måte som skaper norske arbeidsplasser og investeringer, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Forsvarssjefen: I tråd med råd

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier at regjeringens forsvarsplan er i tråd med hans fagmilitære råd.

– Regjeringen har lagt fram en ambisiøs langtidsplan for forsvarssektoren som foreslår en omfattende styrking av Forsvaret, skriver Kristoffersen i langtidsplanen.

Også statsminister Jonas Gahr Støre bemerket at planen er i tråd med fagmilitære utredninger.

– Vi har ikke sjekket side for side, men hovedretningen om å styrke alle grenene i tråd med situasjonen vi er i, det er ivaretatt, sa Støre på pressekonferansen.

Han svarte imidlertid ikke på spørsmålet fra NTB om hva Forsvaret og Forsvarskommisjonen har bedt om, men som regjeringen ikke har prioritert.

83 prosent

Når langtidsplanen for Forsvaret gjennomføres, vil forsvarsbudsjettet økes med 83 prosent sammenlignet med i år.

– Vi skal investere tungt for å sikre Norge. Vi gjør det for å bevare freden og sikre folks trygghet, sa Vedum.

Når regjeringen behandlet statsbudsjettet for i fjor, ble det vedtatt at 91 milliarder kroner skulle gå til forsvar. Når langtidsplanen, som strekker seg over tolv år, er gjennomført, legger regjeringen til grunn at det skal brukes 166 milliarder kroner på forsvar.

– Det er en kraftfull satsing. Sammenligner vi med budsjettet for i år, øker vi forsvarsbudsjettet med om lag 83 prosent, forklarte Vedum.

– Godt grunnlag

Høyre sier at de er klare for å forhandle i Stortinget om langtidsplanen for Forsvaret, som regjeringen la fram fredag.

– Planen som er presentert, gir et godt grunnlag for forhandlinger i Stortinget. Den bygger på gjeldende langtidsplan og de retningsvalgene som er tatt, og den viderefører og forsterker satsingene. Vi vil gå grundig gjennom helheten i forslaget og må se nærmere på den konkrete innretningen, innfasingen og finansieringen, sier utenriks- og forsvarskomiteens leder, Ine Eriksen Søreide (H).

Hun sier at de blant annet vil være opptatt av hvilke umiddelbare og konkrete tiltak regjeringen foreslår for å beholde personell og utdanne og ansette flere, som er det de mener haster mest.

Les også: Elever rangerer hverandre som A-, B- og C-elever: – Nådeløst

Les også: Ny Kennedy vil bli president: – Jeg kan reparere dette landet (+)

---

Fakta om langtidsplanen for Forsvaret

Regjeringen foreslår å bruke 1624 milliarder kroner på forsvar de neste tolv årene. Her er noen av investeringene i langtidsplanen:

  • Sjøforsvaret skal få minimum fem nye fregatter med anti-ubåt helikoptre og minimum fem ubåter. Det skal utvikles og anskaffes en standardisert fartøysklasse med inntil 10 store og 18 mindre fartøy.
  • Opp til om lag 4.600 flere vernepliktige, 13.700 flere reservister og 4600 flere ansatte i Forsvaret, fram mot 2036.
  • Hæren skal økes fra én til tre brigader, én i Finnmark, én i Troms og en ny Brigade Sør. Den styrkes også med langtrekkende presisjonsild, flere kampvogner, luftvern og helikoptre til Hæren og spesialstyrkene.
  • Heimevernet økes til totalt 45.000 soldater.
  • Det skal anskaffes fire nye batterier med NASAMS-systemer til Luftforsvaret og Hæren, en dobling fra dagens kapasitet.
  • Det bygges en base for langtrekkende droner på Andøya.
  • Natos krav om å bruke 2 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar skal nås allerede i år.

Kilde: Regjeringen

---

Mer fra Dagsavisen