Innenriks

Flere partier vil ha nye undersøkelser av Brenna etter nye dokumentfunn

Saksordfører Grunde Almeland (V) vil be kontrollkomiteen om å åpne nye undersøkelser av arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) etter funn av nye dokumenter i habilitetssaken.

Det skjer etter at kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) fredag kveld sendte et nytt brev til komiteen om Brennas habilitetssak.

Brenna fikk tirsdag kritikk av Stortinget for sin inhabilitet i forbindelse med utdeling av støtte til Raftostiftelsen, Wergelandsenteret og Utøya AS, samt utnevnelsen av en venn som styremedlem.

Brevet fra Nordtun omtaler to dokumenter tilknyttet statsbudsjettarbeidet, der tildelinger til Wergelandsenteret er omtalt.

Det ene er datert 12. mai og omtaler tilskuddet til Wergelandsenteret og prosjektet «22. juli og demokratisk medborgerskap», som de har sammen med Utøya AS.

Videre heter det at «22. juli-senteret søker om økte ressurser for å styrke samarbeidet med Rafto-stiftelsen, Utøya AS, Støttegruppen etter 22. juli, EWC og andre regionale institusjoner».

Nære koblinger

I styret for Utøya AS sitter Brennas ekssamboer, som hun har to barn med. Også to av hennes venninner sitter i styret.

Brenna, som var kunnskapsminister, skriver i et brev fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet at hun, som tidligere opplyst, 14. juni fikk en tilleggsvurdering fra embetsverket om konsekvensene av inhabiliteten overfor styret i Utøya AS, og at hun deretter ikke har behandlet tilskudd til prosjektet.

– Vurderingen var at samarbeidet mellom Wergelandsenteret og Utøya AS var så tett at jeg på grunn av min inhabilitet overfor Utøya AS ikke kunne ta stilling til saker knyttet til skoleprosjektet «22. juli og demokratisk medborgerskap» både fremover og tilbake i tid. Jeg sluttet meg til denne vurderingen og har ikke deltatt i saksbehandling av tilskuddet til dette prosjektet etter denne datoen, skriver Brenna i brevet.

Opplysningsplikten

– Samtidig som det selvsagt er bra at informasjonen sendes over til oss, så er det krevende at det stadig dukker opp ny informasjon i Brenna-saken, sier Almeland til TV 2.

– Jeg tror flere av oss skulle likt å være ferdig med denne saken nå, men når det nå viser seg at departementet nok en gang må innrømme at ikke all informasjon var oversendt i tide, så må vi slik jeg ser det, forfølge saken videre, sier han videre.

De to dokumentene som ble omtalt fredag, ble funnet i forbindelse med innsynskrav til Kunnskapsdepartementet.

Komiteen må undersøke om opplysningsplikten er brutt, sier Almeland.

To spor

Saken til arbeids- og inkluderingsministeren har to spor. Det første handlet om selve habilitetsbruddet. Den siste tiden seilte det også opp nye spørsmål om Brenna har informert Stortinget godt nok – altså om hun har overholdt opplysningsplikten i habilitetssaken.

Brenna erkjente forrige uke at hun burde gitt mer informasjon om de interne prosessene i departementet i habilitetssaken.

– Kontrollkomiteen burde mottatt mer informasjon om de interne prosessene i departementet, og i ettertid ser jeg at dette kunne blitt gjort tidligere, skrev hun da.

Les også: Derfor flykter velgerne fra arbeiderpartiene (+)

– Stadig mer aktuelt

Også MDG og Frp har tatt til orde for nye undersøkelser, og fredag åpnet Høyres Peter Frølich, som leder kontrollkomiteen, for det samme.

– Det gjør det stadig mer aktuelt å undersøke om Brenna har oppfylt sin opplysningsplikt overfor Stortinget, sier Frølich til Dagens Næringsliv.

Frp-nestleder Hans Andreas Limi sier om brevet at en dårlig forklaring har blitt enda dårligere.

– Det siste brevet bekrefter at hun fikk informasjon til budsjettkonferansen i 2023, mens hun først valgte å vurdere sin habilitet i juni, etter at det ble slått fast at statssekretæren var inhabil i saker som involverte Utøya. Det store spørsmålet er når Kunnskapsdepartementet vil sende over tilsvarende informasjon om budsjettnotater til budsjettkonferansen i mars 2022, sier Limi.

Stiller spørsmål ved tidspunktet

Stortingsrepresentant Carl I. Hagen (Frp) stiller spørsmål ved tidspunktet for offentliggjøringen av brevet fra Nordtun.

– Jeg vil gjerne vite hvorfor nåværende kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun har valgt å sende dette brevet til Stortinget en fredag kveld når Arbeiderpartiet i debatten i Stortinget tirsdag hevdet at saken var ferdigbehandlet og at det ikke var noe nytt i saken, sier Hagen.

Mer fra Dagsavisen