Innenriks

Sykehusaktivister fra hele landet gikk i fakkeltog

Over 40 forskjellige organisasjoner og aksjoner fra hele landet demonstrerte mot helse- og sykehuspolitikken i Oslo torsdag.

Alt fra klassiske sykehusaksjoner som Redd Ullevål Sykehus til motstandere av IT-prosjektet Helseplattformen og forkjempere for et sykehjem sør på Andøya deltok i markeringen.

Demonstrasjonen har fått navnet «Nasjonal markering for helheten i Helse-Norge» og startet ved St. Olavs plass i Oslo. Derfra gikk det fakkeltog til Helse- og omsorgsdepartementets bygninger drøyt 250 meter unna.

- I samme bås

En av arrangørene er Lene Haug, som er kjent for sin rolle i Redd Ullevål Sykehus i Oslo.

– Vi ser at helsetjenestene er i samme bås. De samme problemstillingene går igjen. Derfor samles vi til en nasjonal markering der mange forskjellige grupper er med, sier hun til NTB.

Hva mener dere med «helheten»? Det ser jo ut til å være en samling aksjoner som kjemper for hver sin hjertesak?

– Ingen går i fakkeltog for helheten, men det gjør vi nå. Også helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har sagt at hun kunne gå i fakkeltog for helheten – hun har etterlyst det.

- Bare ord

En av de heteste helsestridene i Norge de siste månedene har vært strukturen i Helse nord. Helseforetaket foreslo å legge ned en rekke funksjoner på sykehusene i Lofoten og Narvik. Den debatten ble skutt ned av Kjerkol under sin sykehustale tirsdag.

– Det var noen gode takter i statsrådens tale. Men det er ikke vedtatt politikk ennå. Det er bare ord i en sykehustale.

Og saker som Helseplattformen i Helse Midt-Norge og opprusting av psykiatrien er fortsatt oppe til debatt. Dermed var det fortsatt et betraktelig antall mennesker som demonstrerte mot en rekke aspekter av helsepolitikken torsdag.

Mer fra Dagsavisen